Нови книги

1. „Истинското значение на Смекден“ на Адам Рекс – Анимацията „У дома” е превзела кината в цялата страна съвсем с право, защото е изключителна. Междувременно обаче ви споделям за книгата на Адам Рекс, която съвсем скоро се появи на българския пазар и трябва да бъде част от библиотеката на всяко дете и тинейджър. Честно! Защото е вълшебна – пълна с жестоко чувство за хумор, идеи, съвети за живота и малки дреболии, които ще ви накарат да се търкаляте от смях по дивана. Книгата трябва да се чете по двойки независимо дали тя е дете-родител или двама възрастни, защото изкушението да споделите смешните цитати ще надделее и ако нямате някой наоколо неименно ще наберете някой телефон, за да прочетете някой забавен диалог между Гратюити и нейния нов (лилав) приятел Джей Ло. А сюжетът с извънземни и техните космически битки, в които индиректно попада и Земята, остават на заден фон, на който се случват истинските взаимоотношения, приятелства, умението да оцеляваш и да не губиш дух във всяка ситуация и огромно количество търпения и любов.

2. „Животът ми като екшън герой“ на Дженет и Джейм Тажиян – дуетът на писателя-майка и илюстратор-син е един от най-приятните тандеми, които създават книжки за деца. Поредицата с Историите на Дерек е изключително чаровна и „Животът ми като екшън герой” е втора част от разказите на малкото хлапе, което опознава живота. В това „издание” на книжния мини-сериал Дерек ще получи възможност да участва в истински филм като дубльор на малката (и леко надута) актриса Таня Билингс. Но освен, че ще мине през изпитанията на снимачния терен обаче, Дерек ще трябва да оцелее в едно разпадащо се приятелство с най-добрия му другар Мат и да се грижи за новата ми маймунка Франк. Звучи заплетено, нали? Всъщност точно, както и изглежда едно детство, което тандемът Тажиян представя с усмивка в думи и картинки.

3. „Мадам Даутфайър“ на Ан Файн – „Порастването е дълга и объркваща история”, споделя английската авторка Ан Файн и се отнася изключително отговорно към задачата да пише за деца. Междувременно обаче успява да напише повече от 50 книги, които обезателно трябва да бъдат прочетени на глас от родители, за да може поуката от историята да бъде чута и от тях самите. Историята на „Мадам Даутфайър” е позната за мнозина от едноименни филм от 1993 с участието на Робин Уилямс, който играе брилянтно развения баща, мъчещ се да стигне до децата си, отделяни от него. За да преодолее предразсъдъците на бившата си съпруга, непрофесионалният актьор се преоблича като детегледачка, за да прекарва дните с обичните си деца, а Ан Файн ни задава въпроса: „Какво сме способни да причиним на собствените си чеда, за да задоволим накърнената гордост и его?” и отговора го намираме сами.