Книга за татковците

Има книжки, които четяхме заедно с мама, и още помня колко топли и уютни бяха историите, които тя разказваше, докато аз разглеждах картинките. Тези мигове, когато мрънкаш за още една глава, въпреки че очите ти отдавна се затварят, се помнят за цял живот. И въпреки че най-често майките са тези, които четат на децата си, Иван Раденков, авторът на „Невероятните приключения на Унки Марлюнки“ предлага да създаде малка революция във вечерното четене, връчвайки книжката на татковците, които да се заемат с веселата история и да я споделят на малчуганите си.

„В книгата има доста сложни думи, които татковците трябва да обяснят на децата си, а въобще време е бащите също да поемат малко от вечерните задачки на мама“, каза ми Иван, когато го попитах защо романът носи определението – „Книга за татковците“. Малката книжка обаче е еднакво подходящ за всички членове на семейството, защото създава изключително весела и лека атмосфера.

Когато в селцето, където живее господин Марлюнки, настъпва катаклизъм, всички вкупом се затичват към неговия дом. От години именно той неформално изпълнява длъжността „детектив“. Просто, защото е изключително умен и логичен в разсъжденията си, той ще трябва да помогне на всички родители, защото проблемът пред който се изправят, е извънреден – всички деца на селището изчезват. Изпаряват се и никой няма представа кой е замесен в тази странна история и къде са скрити послушните и не толкова послушни хлапета на града.

И въобще не се притеснявайте, господин Марлюнки ще се справи с това предизвикателство, въвличайки в разследването красивата Ненаби и срещайки едно усмихнато хлапе, което ще се окаже техният бъдещ син. Как е възможно всичко това ще разберете, докато с децата си, четете книгата, а за феновете, които вече са чели това издание, бързам да споделя, че втория том на веселите приключения вече е написан и скоро ще излезе от печат…

Както се казва – писано е приключенията да продължат. Буквално!