image_3406-Doliche-Mosaic

Копаейки  на мястото на античния град Доличе в Турция, археолозите откриват зашеметяваща мозайка, която е използвана като подова настилка на вила от късната Античност (3-7 век пр. Хр.).

„Древният град Доличе, който се намира в близост до днешния град Дюлюк, е бил част от провинция Сирия в римско време. Днес той се намира в периферията на турския метрополис Газиантеп“, съобщава член на екипа, проф. Енгелберт Уинтър, от университета Мюнщер, Германия.

„Градът е едно от малкото места, в което сирийската градска култура от елинистично-римската епоха все още може да бъде изследвана. Най-значимото ни откритие е висококачествената мозайка в комплекса от сгради, чийто двор е обграден с колони, които първоначално са обхващали 100 кв. м.“, прибавя още д-р Михаел Бльомер, също от Мюнщерския университет.

Според екипа голямата мозайка, украсяваща пода на луксозната градска вила, е от преди 1 500 години.„Заради размерът и прецизността на съставената поредица от геометрични мотиви, мозайката е един от най-красивите примери за късноантичното мозаечно изкуство в региона“, казва д-р Бльомер.

„Тази и другите намерени находки вече разкриват потенциала, че може да се направи по-нататъчни изследвания, свързани със средата на местния елит и въпросите, отнасящи се до луксозното обзавеждане в градската зона“, допълва той. Освен това, археолозите откриват обикновени къщи, алеи и водопроводи, които обещават да дадат нов поглед върху ежедневния живот на хората и институциите в Доличе.

През 2016 г. се планира разкопките да обхванат всички обществени зони на древния град. „С помощта на различни методи се надяваме да получим достоверна представа за северния сирийски град от елинистичната епоха до времената на кръстоносците (1096 – 1291). Също така очакваме да се изясни концепцията за материалната култура и местните идентичности в района, тъй като изследването им е все още в начален стадий по отношение на древна Сирия“, обобщават археолозите.

Автор: Магдалена Джунова
Източник: http://www.sci-news.com/