Мама

„Всички жени стават като майките си. Това е тяхната трагедия. Мъжете не стават като майките си. Това е тяхната трагедия.“
Оскар Уайлд

Всеки живот, а оттам и всяка история, започва с майката. Може би всяко добро, както и всяко лошо нещо в характера на човек, идва от поведението на майката. Именно затова и отговорността й е толкова голяма. Подбрахме 5 задължителни книги, в които образът  на майката присъства по забележителен начин. Записвайте си!

1.„Моля те погрижи се за мама“, Кюн-сук Шин

Моля те, погрижи се за мама

„Моля те погрижи се за мама“ (граматически правилно било да се пише без запетая) на младата южнокорейска писателка Кюн-сук Шин е една изключително тежка, но разтърсваща книга. Всъщност, това е книжле, защото е едва 200 страници, но те са пълни с много въздействащи сцени.

Става въпрос за възрастната Со-ньо, която се изгубва в Сеулското метро и нейният съпруг и четири пораснали деца започват усилено да я издирват. Колкото повече я търсят обаче, толкова повече започват да си припомнят истории с нея, в които са я пренебрегвали и са се подчинявали на абсурдни патриархални норми. Откриват забулени от майката тайни, които внасят допълнителна светлина на образа й и започват да се питат: „Коя е тази жена?“.

Книга, която поставя много въпроси за отношението към най-близките ни хора и колко ги нараняваме.

2. „Чест“, Елиф Шафак

Чест

Популярната турска писателка Елиф Шафак умее да разказва умело, а в „Чест“ ни предлага една тежка семейна история. Става въпрос за две близначки, едната остава изгнаница и избира самотата, а другата заминава за Истанбул и след това в Лондон, и създава семейство с три деца. Първородният й син е проблемно момче, което извършва престъпление с цел да запази честта на майка си, а дъщерята иска да стане писателка и пише биографията на изстрадалата майка.

„Докато пишех този роман, исках да погледна отблизо семейството, и по-специално отношенията майка – син. Много често майките отглеждат своите синове като султаните в семейството. Исках да разбера как се случва това, да го поставя под въпрос, но без да го съдя“ – така отговаря Елиф Шафак на въпроса защо решава да напише книга, в която основна тема са тъй наречените убийства на честта.

3. „Гръцко кафе“, Катерина Хапсали

Гръцко кафе

Журналистката и вече писателка Катерина Хапсали пише „Гръцко кафе“ като обръщение към своя малък син. Това е изповедта на една майка за грешките, които е допуснала в живота си.  Хапсали разказва за цялата рода на сина – лели, чичовци, баби, дядовци, които са „влели“ кръвта си в рожбата. Изпъстрена е с притчи и балкански страсти, които на моменти идват в повече. Една книга много повече за корените, отколкото за крилете.

4. „Стая“, Ема Донахю

Стая

„Стая“ е един затрогващ роман, написан през погледа на 5-годишния Джак. Ема Донахю изгражда една болезнено реална история за момиче, което е отвлечено и държано в плен в една стая в рамките на 7 години. В тази стая тя ражда сина си и го отглежда, като ревностно го пази от насилника й и негов баща. Неслучайно по прекрасния филм „Стая“ Бри Ларсън прави феноменална роля като майката Джой и получава „Оскар“.

Роман за дълбочината на майчината душа и себеотрицанието в името на детето.

5. „Тайният живот на пчелите“, Сю Мнк Кид

Тайния живот на пчелите

Силната връзка на майка и дъщеря е в основата на „Тайният живот на пчелите“. Действието се развива в Южна Каролина през 1964 г., като много напомня „Слугинята“ на Катрин Стокет.

Това е разказ за Лили Оуенс, 14-годишно момиче, преследвано от спомена за починалата си майка. За да се отърве от самотния си живот и проблемите с баща си, Лили избягва с Розалин, нейна гледачка и единствен приятел, в друг град, който крие загадката за миналото на майка й. Приета от интелигентните и независими сестри Боутрайт, Лили открива утеха в техния хипнотичен пчеларски свят.

Има и прекрасен филм с Куин Латифа, Дакота Фанинг и Алиша Кийс.

Автор: Веселина Стефанова
Източник: tazikniga.com