End-Triassic-Mass-Extinction

Масово измиране на Земята преди 201 милиона години е било предизвикано от промяна на биохимичния баланс на океана Панталаса. Това е океана заобикалящ праисторическия континент Пангея. Твърдението е на учени от университета в Саутхемптън, Англия.
Учени от САЩ, Австралия и Канада са намерили достатъчно доказателства за състояние PZE, което е оказало важно въздействие за края на Триас-Юра и изчезването на видовете по това време (преди 201.3 мил. години)
PZE се получава когато осветената повърхност на океана остане без кислород и се замести със сероводород, който е силно токсичен. Той се получава от микроорганизми, които живеят без кислород.
Няколко предишни изследвания също показват наличието на PZE по време на Триас, но последната публикация на тази тема в списание „Geology“ показва, че този феномен може да настъпи в глобален мащаб.
Учените проучили фосилизирани органични молекули извлечени от седиментни скали, които били трупани на дъното на североизточните води на Панталаса, но сега се показват на островите Куин Шарлот, Британска Колумбия, Канада.
Липсата на кислород в океаните е увеличил нивото на въглероден двуокис, който довежда до измирането на живите организми на сушата. Така се получава екологичен преврат сред динозаврите. Всичко това все още се проучва и има много данни да се изследват преди да се знаят подробности.

Източник: http://www.sci-news.com/