Regaliceratops peterhewsi

Преди 10 години Питър Хевс случайно вижда стърчащи кости от скала по протежението на река Олдман в Канада.

В научното списанието „Current Biology“ е публикуван материал, който обяснява, че тези кости принадлежат на почти непокътнатия череп на необичаен динозавър. Непознатият роднина на Трицератопс е първия открит до сега подобен динозавър.

В щата Алберта (Канада), където са намерени костите не е са откривани преди останки на рогати динозаври. Тази находка от самото си начало е била значима за учените, тъй като са предполагали, че ще е нещо ново и непознато до сега.

Реконструкцията му в лабораторията показва, че това е рогат и изцяло нов динозавър. Огромната му прилика с Трицератопс не може да се отрече, но новия вид има много по-голям рог и два рога над очите. Може би най-отличителната част е „ореола“ от големи петоъгълни плочи, както и други образования на бронята на главата.

Новият праисторически екземпляр има името Regaliceratops peterhewsi. В името са включени двете най-важни неща за вида – подобно на корона яка на врата си и името на човека, който пръв го намира. Все пак има и прякор даден му от учените – „Hellboy.“

Рогатия екземпляр е от групата на Chasmosaurine, но пък има орнаменти и от по-ранните Centrosaurines.
Специалисти казват, че най-вероятно двете групи са развили рогата си независимо едни от други и са постигнали големи прилики в еволюцията си.

Учените се надяват да открият повече останки от Regaliceratops peterhewsi в бъдещи проучвания.
Също така ще продължи работата по реконструкция на черепа, който въпреки че е непокътнат се е деформирал след 70 милиона години в подножието на Скалистата планина, където най-вероятно има много видове чакащи да бъдат открити.

Rocky Mountain/Скалистата планина

Източник: sciencedaily.com

Основна снимка: Credit: Art by Julius T. Csotonyi. Courtesy of Royal Tyrrell Museum, Drumheller, Alberta.