Magnetospheric Multiscale_earth_sun

Учени откриха скрити магнитни портали между Земята и Слънцето. 

НАСА успя да превърне част от научната фантастика в научен факт, като обяви откриването на скрити „портали“ в магнитното поле на Земята.

Изследователи от Университета в Айова обясняват, че тези зони, наречени X –точки или региони на електронно разпръскване, не са звездни портали (stargates) към някакви чужди галактики и планети, а служат за пренасяне на магнитно заредени частици от Слънцето до нашата планета.

Това са местата, където магнитното поле на Земята се свързва с магнитното поле на Слънцето, създавайки непрекъсната пътека, дълга „само” 150 000 000 км. от нашата планета до атмосферата на Слънцето.

Възможное именно тези портали да причиняват геомагнитните бури, както – и северните и южни полярни сияния. Явлението е открито от апарата THEMIS на НАСА, както – и чрез пробите на европейския апарат CLUSTER.

X-точките се отварят и затварят по няколко пъти на ден, на височина от няколко десетки хиляди километра над повърхността на Земята, без никой да знае – кога точно става това. Магнитните портали са невидими, нестабилни и неуловими. Те се отварят и затварят без предупреждение и няма никакви пътни знаци, които да ни ръководят.  По-голямата част от възникващите портали са с малък размер и са краткотрайни, но понякога има и стабилни портали, с големи размери и съществуващи в продължение на доста дълго време.

Революционното откритие тепърва ще покаже какво се крие зад X-точките; изследванията продължават.

През 2014 г. американската космическа агенция ще стартира нова мисия, наречена Magnetospheric Multiscale (MMS), чиято идея е четири космически кораба, натоварени със специализирана апаратура, да обикалят около Земята, за да локализират и да проучват X-точките.

По материали от:
www.dailymail.co.uk
thewatchers.adorraeli.com
www.nasa.gov
www.youtube.com