The end of the Space Shuttle

Последната космическа совалка – „Атлантис”, извършва последния си полет. Първият е на 3-ти октомври 1985 г.  Дали технологичният прогрес на запада демонстрира залеза си? Когато една технология се изостави, без да е изместена от нещо по-ново, по-прогресивно и по-ефикасно, това не може да носи оптимистични мисли. Поредната страница в технологичната история на човечеството се затваря, но дали това е за добро? Поредицата от бляскави достижения на 20-ти век си отиват без заместници. Руски и украински ракети с еднократна употреба ще продължат да обслужват Международната космическа станция и да извеждат спътници в орбита, но те са по-стари технологии.

„Конкорд” падна завинаги на едно френско летище, Ту-144 дори не полетя истински. Много други символи на миналите епохи на 20 век си отидоха, но тези не се заместват от нищо. Какъв ли знак е това?

С последния полет на „Антлантис” завършва експлоатацията на американските космически совалки. От всички шест построени загинаха два апарата, „Челинджър” през 1985 г. и „Колумбия” през 2003 г., и като последната тежка авария се случи в близко време, когато напредването на технологиите би следвало да я предотврати. Останаха „Атлантис”, „Дискавъри”, „Ентърпрайз” и „Индевър”. „Ентърпрайс” е първообраз на совалките, чиито полети приключват през 1977 г. С последния полет от 8-ми юли 2011 г. тази част от американската космическа програма ще се приземи завинаги.  Програмата на совалките е започната през 1972 г. от администрацията на президента Ричард Никсън. „Атлантис” изведе в орбита сондите „Магелан” и „Галилео” за да тръгнат по пътя си за Венера и Юпитер. За 25 години совалката е обиколила земята 4462 пъти, прекарала е в открития Космос 292 дни и е изминала 200 милиона километра. Ако “Атлантис” беше полетял към Слънцето, сега щеше да е на една трета от обратния си път насам. Светът би трябвло скоро да им намери заместник, иначе става очевидно, че прогресът му се забавя.

предишна статияОбитаемата зона за екзопланети
Следваща статияРазвитие на ракетната техника