Comet_67P_on_19_September_2014_NavCam_mosaic

Историческо събитие в космонавтиката и в човешката технологична история се случи вчера (12.11.2014), около 18:10 ч. българско време. Сондата Philae (Фила), пусната от космическия кораб Rosetta, успешно се приземи на кометата “67P” или още „Чурюмов – Герасименко“, кръстена на открилите я съветски астрономи Светлана Герасименко и Клим Чурюмов през 1969 г. Автоматиката на сондата е изпратил следното съобщение в Twitter: „Кацане! Новият ми адрес е: 67P!“ twitter.com

Пряко онлайн излъчване от Европейската космическа агенция: livestream.com

Сондата изпраща сигналите си с 28.20 минути закъснение, а космическият кораб Rosettaсе е намирал на 22.5 км. от кометата в момента на изстрелването на сондата. Сондата е кръстена на остров „Фила“ в Нил, потопен при строежа на Асуанския язовир, а участъкът на кометата, където е извършено кацането носи името „Агликия“, като е кръстен на островът в Нил, приютил различни културни ценности, преди това намиращи се на о-в Фила.

Ще бъде определен химическият състав на кометата, като и ще се търси изображение на ядрото й и изменението на активността й. Ст.н.с. Алексадър Блохин, от Института по астрофизика на Академията на науките на Таджикистан и съпруг на откривателката Светлана Герасименко, съобщава, че с неголяма пробивна сонда ще бъдат взети проби от дълбочина 2 м. от повърхността на кометата, както и реалния й атмосферен състав.

На 511 000 000 км. от земята, сондата ще установи десет радиоспектрометри, в опит да се провери дали теорията за това, че комети са „докарали“ водата на Земята и така са сложили началото на живота на планетата ни.

Comet_67P_on_19_September_2014_NavCam_mosaicКометата “67P” или още „Чурюмов – Герасименко“

Корабът Rosetta е изстрелян преди 10 г. и оттогава е изминал 6 400 000 000 километра по много сложна траектория.

Отделянето на сондата беше потвърдено от Космическия операционен център в Дармщат, Германия около 10:03 централно европейско време. Имайки предвид забавянето на сигналите от предавателя на „Розета“ от около 28 минути и 20 секунди да достигнат до земята, то същинското разделяне е станало в 9:35.

Спускането към повърхността на комета 67П/Чурюмов – Герасименко отне 7 часа, като сондата „използва“ това време за да направи измервания на средата около кометата.

Един от научните пробиви на 21 век се извършва пред очите ни.

По материали от:
www.esa.int
newsru.com
Източник: nauka.bg

Автор:
Велимир Макавеев