20 факта за Джеки Чан, които не знаете

Девизът на този чаровен азиатец висок 172 см е „Няма страх, няма дубльори, няма равни.“ Вероятно затова няма човек, който да не е гледал поне един филм с Джеки Чан и да не се усмихва, когато чуе името му. Преминал през трудности да пробие в кино индустрията на Азия, а след това в Холивуд, 62-годишният Джеки Чан продължава да работи ежедневно и с усмивка.

Ето и няколко от съкровените му тайни:

Джеки Чан е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. Роден е през 1954 година и истинското му име е Чан Кун-сан, което означава „роден в Хонг Конг“.

Джеки Чан не е успял да завърши 1 клас в основното училище, когато родителите му го записват в China Drama Academy, където той прекарва следващите 10 години.

Джеки Чан е работил като бияч в клуб и след пореден побой  прекарва два дни да намести изкарана кост от китката си, докато не разбира, че това е нечий чужд зъб забил се в ръката му.

Ежедневната тренировка на Джеки продължава 3 часа и включва бягане на 8 километра, лицеви, клякания, вдигане на тежести и разработка на основни движения от бойните изкуства. Джеки спи по 5-6 часа на денонощие, не пие алкохол и кафе, не пуши, предпочита риба и зеленчуци, а месото избягва, защото на следващия ден ще трябва да се „накаже“ с допълнителни 20 минути бягане.

Джек Чан е  отличен със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

walk-of-fame-jackie-chan-horizontal-gallery

Джеки винаги работи със свой екип каскадьори, който създава още през 1985 година. След снимките на „Полицейска история“ много от работещите с него каскадьори отказват да работят с него заради ритъма и опасностите и тогава Джеки си набира екип, с който успешно работи 20 години. Всички те са тренирани и обучавани от самия него, а в случай, че някой от тях пострада по време на тренировки или снимки, Джеки поема изцяло разходите по лечението му.

Той е единственият актьор, който няма застраховка живот, защото всички фирми не се решават да му направят застраховка. Причината е, че прави всичките каскади сам и постоянно има инциденти по време на снимките.

В началото на своята кариера Джеки Чан е каскадьор във филмите на Брус Ли, а за цялата си кариера е чупил носа си три пъти, сериозно е наранявал коленете си, изваждал е двете си рамене, таза и гръдната кост, чупил е бедрата си, като е заставал между две блъскащи се превозни средства.

jackie chanДжеки Чан в Музея на Мадам Тюсо
Снимка: www.moovieboy.com

Джеки Чан е единственият азиатец, когото може да откриете в Музея на Мадам Тюсо. Единственото условие, което е поставил – да не го направят в заплашителна бойна поза, а като обикновен и дружелюбен човек, за да не плаши хората.

Той участва в повече от 120 филма, сценарист е на 15 и режисьор на 17 от тях. Продуцира 43 филма, а в повечето филми е и каскадьор. За филма „Китайски зодиак“ (2012) Джеки Чак влиза в рекордите на Гинес, защото по време на снимките заема повече от 15 различни длъжности на снимачната площадката сред които фотограф, режисьор, оператор и други…

Джеки Чан се е обучавал на класическо пеене и издава 20 музикални албума, като пее на повече от 5 езика, между които мандарин, японски, корейски, кантонски, английски и др. и е автор на някои от песните към филмите, в които участва.

Джеки Чан може да счупи 12 бетонни блока с юмрук, докато държи яйце във вътрешността на ръката си без да го счупи. Може да видите сами как го прави в това видео.

За снимките на филма „Доспехите на бога“, Джеки скача от самолет и се приземява върху летящ балон. По време на снимките на този филм, Джеки си удря главата в камък и пръсва черепа си. Сега той е горд притежател на пластмасова тапа в черепа и продължава да извършва всички каскади без дубльор.

Джеки е изработил система за комуникация със своя екип каскадьори. По време на снимките, те си общуват чрез специфично грухтене, за да не прекъсват кадъра. 

Основал е обучителен център за каскадьори Sing Kar Pan за добре обучени професионалисти и доверени хора, които да участват в неговите филми.

Джеки Чан не харесва филмите „Час пик“, защото в тях не се оценяват бойните изкуства, а самият той не разбира американския хумор. Съгласява се да участва в тях заради голямата сума пари, която му предлагат, а именно след тях Холивуд го забелязва и той става истинска звезда.

Момент от филма „Час пик“

Джеки няма прислужници или шофьори. Чистене, пране, гответе всичко това той прави сам.

Джеки притежава малка къща в Бевърли Хилз с 4 спални, огромен гараж и басейн. В Китай, актьорът има няколко къщи, като всяка от тях има тайни входове и тунели.

Синът му Джейси Чан, който многократно е бил задържан с наркотици и получава множество обвинения за притежание и употреба на наркотични вещества, няма да получи нито долър от баща си. На въпроса „Защо?“, Джеки Чан отговоря простичко  с „Ако той сам не може да спечели пари, то само ще изхарчи моите.“

Освен сина Джейси Чан със съпругата си Лин, Джеки Чан има още едно дете – дъщеря, която се ражда след извънбрачна афера с мис Азия 1990 Elaine Ng Yi-Lei. Джеки публично признава детето и иска прошка от семейството си. 

jackie_chan_aferaJackie Chan и Elaine Ng Yi-Lei
Снимка: straitstimes.com

Във филмите на Джеки няма насилие, еротични сцени, псувните и обидни думи се появяват много рядко и почти няма кръв. Всичко това не е случайно и основно изискване на Джеки, който иска филмите му да се гледат от деца и жени без да изпитват притеснение и неудобство. 

Джеки отделя много от средствата си за благотворителност. В началото той само е дарявал пари, но по-късно създава „Фондация Джеки Чан“, която осиновява 10 деца, взима под своето крило 50 китайски сирачета, поема няколко стипендии в различни университети, заплаща лечение на деца, болни от рак, финансира работата на „Болницата Джеки Чан“ и ежегодно дарява пари на училище по кунг фу.