Ендре Ериксен

Ендре Ериксен, детски (и не само) автор от Норвегия, не е добре познат у нас. Признайте си, че това не е точно писател, чиито книги ще препоръчате за подарък за дете или младеж. А трябва! Четирите истории на Им и Терие, издадени в книгите „Питбул-Терие в беда” и „Питбул-Терие в атака” всъщност са разкошен размисъл за ролята на родителите в живота на децата.

Самият Ериксен е баща на две деца, посветил живота си на техните и на чуждите усмивки. От 8-годишен той иска да стане писател и работи по въпроса. За момента е натрупал над 10 детски книги, част от които са с твърди корици, разкошни илюстрации и са предназначение за най-малките читатели, а от 2013 година в град Тромсо, заедно с художника Ендре Скандфер създават компания за анимационни филми. Двамата заедно изграждат красивия свят на чудовища от Дундерлей, една страна, в която всичко е възможно и никога не е късно за промяна, но само в хубавата посока.

Така разсъждават и героите в книгите му, преведени у нас. Въпреки че и Им и Терие имат проблеми у дома – майката на единия страда от паническо разстройство и страх, а бащата на втория е алкохолик, момчетата порастват пред очите ни, докато обръщаме страницата на романите, те се терзаят от своите вълнения, имат своите собствени проблеми и съумяват да пазят родителите си от социалните служби. А някой от тях дори намират своите „изчезнали” баща… В крайна сметка, светът ти предлага неизчерпаем избор от възможности и героите в книгите на Ендре Ериксен го напомнят на всеки свой читател. Без значение от малката или зрялата му възраст.