man

Автор: Яна Ненчева

Мили дами, знаем колко ви се иска и мъжете ви да преминават през хормоналните дисбаланси, за да видят и на вас, какво ви е. И „да”. Отговорът е „Да!”, има доказателства, че мъжете също преминават през хормонални цикли.

Знае се, че първото занимание на тестостероновите нива е да достигнат своя пик сутрин. След това в хода на деня, макар и с краткотрайни леки пикове, нивата постепенно спадат. Интересно е обаче дали при мъжете, както и при жените се наблюдава месечната зависимост.

Някои изследователи смятат, че хормоналната зависимост при мъжете е сезона.

Норвежко проучване от 2003 г. установява, че нивата на тестостерона при мъжете достига най-ниските си стойности през лятото, а най-високите в края на есента. При изследване върху датските мъже се наблюдават подобни сезонните колебания. Т.е. теоретично биха могли да имат влияние слънчевите лъчи. Само че проучването, проведено в слънчевия Сан Диего и снежния Бостън не потвърждават скандинавските наблюдения и тази теория пропада.

През 2012 г. и уролозите от медицинския колеж Бейлър, Хюстън се залавят с този проблем. Те признават, че „съществуват доказателства в подкрепа на идеята“ за връзката между мъжките хормонални цикли и сезонните изменения, но смятат, че са нужни повече изследвания, за да я потвърдят.

През 2002 г. ендокринолог Питър Целек от университета Коменски, Словакия публикува проучване, което показва, че тестостеронните нива при мъжете достигат своя пик на 18-я ден от 30-дневен месечен цикъл. За съжаление проучванията не са възприети в областта. Целек убедено стои зад научния си труд и жлъчно коментира, че ако жените не кървяха, научните среди вероятно щяха да са скептични и по отношение на съществуването и на техните месечните цикли.

Източник: popsci.com