Изграждането на 5G мобилна мрежа е изключително актуална тема, която поражда дебати както у нас, така и в цял свят. Има ли вече 5G в България и какво можем да очакваме от новата технология?

Какво всъщност представлява 5G и какви са ползите от технологията?

Новото поколение мобилна мрежа e естествен наследник на предшественика си 4G и буквално означава пета генерация в мобилните комуникации. С нарастването на възможностите на технологиите и употребата им във всеки аспект от ежедневието ни, се увеличава и нуждата от по-стабилна и бърза мрежа с по-добра обмяна на данните между различните и антени и сървъри. Очаква се 5G мрежата да бъде с до 100 пъти по-бърза от 4G, което ще позволи разгръщането на високо автоматизирани иновации. Стабилната и бърза мрежа ще способства за ускоряване на развитието и усъвършенстване на мащабни проекти като автономни коли и Интернет на нещата. Става въпрос за обединяване на устройства в една мрежа или комуникация между машини, което се смята за следващата значима стъпка в дигиталната революция.

По-бързата свързаност ще осигури и по-високо качество на мобилното изживяване при игрите и стрийминга на живо. През последните години тези и други възможности за забавление се пренасят на мобилни устройства благодарение на специални приложения, като например онлайн покер зали като PokerStars или платформи за стрийминг като Twitch. Очаква се новата технология значително да намали вероятността от забавяне и латентност до под 1 милисекунда. Представете си толкова високи скорости на предаване на данни, които ви позволяват да изтеглите над един гигабайт съдържание на телефона си само за секунди.

Това означава, че технологията ще бъде от полза и ще се отрази както на големите корпорации и телекоми, така и на крайния потребител.

Опасна ли е 5G мрежата?

Въпреки неоспоримите плюсове на новата технология, тя провокира и доста притеснения у хората и стана повод за разгорещени дебати относно въпроса дали въобще трябва да бъде въведена. Основният повод за тревога според противниците на 5G е фактът, че новата генерация ще използва по-високо енергийно излъчване.

Специалисти в сферата обаче поясняват, че вълните на 5G мрежата не са опасни, тъй като не са йонизиращи – тоест вълните са с по-големи дължини и не разполагат с достатъчно енергия, така че да навредят директно върху клетките. В допълнение на това, излъчванията на 5G няма да се различават от тези, на които сме били изложени до момента от досегашните генерации мобилни технологии.

Според известно проучване, продължило цяло десетилетие, е намерена връзка между развитието на тумори в мъжките плъхове и излъчванията на т.нар. радиочестнотна радиация от мобилните устройства. Противниците на 5G често се позовават на тези изводи, но резултатите са получени при излагане на количества радиация в пъти по-висока от максималното допустимо ниво при хората.

Към момента няма доказателства, подкрепящи взаимовръзката между излъчванията на мрежата и човешкото здраве.

Според директора на Центъра за изследване на влиянието на радиация върху здравето Джефри Шурен „съществуващите ограничения за безопасност за мобилни телефони остават приемливи за защита на общественото здраве“.

Има ли 5G в България?

На този етап у нас все още няма 5G, тъй като липсва необходимата инфраструктура. Очакваше се поне до края на 2020 г. в България да има поне един град с 5G мрежа, но към момента се наблюдава забавяне и вероятно това няма да се случи. Като цяло подобно забавяне се наблюдава в цяла Югоизточна Европа, докато държави като Испания, Великобритания, Германия и др. вече разполагат със спектър от 5G мрежи и са в готовност да започнат да предоставят новата услуга.

Основен проблем се явява именно самото изграждане на инфраструктурата, тъй като един от основните доставчици на компоненти е китайският гигант Huawei. От една страна възникнаха съмнения относно нивото на прозрачност на китайската компания и сигурността на данните на потребителите, а от друга, тази значима роля в изграждането на новата мрежа ще затвърди лидерската позиция на Huawei на пазара и ще измести европейските производители.

До момента у нас са провеждани само тестове на 5G с временни тестови честоти, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията. Според председателя на КРС Иван Димитров забавянето на изграждането на 5G мрежата в България е минус за икономиката на страната, тъй като технологията е насочена към ключови сектори като промишленост и индустриализация, които имат необходимост от развитие у нас.