Майките - Теодора - Димова

През 2006 излиза романът-скандал, романът-размисъл – „Майките“ на Теодора Димова. Преведен на немски, английски, руски, полски и френски, 9 години по-късно той не спира да взривява умовете на читателите. Може би, защото е написан от жена, с присъщата ни нежност и жестокост към действителността. Може би, защото темата за женските перверзии е сравнително нова за психологията и литературата и е едно „логично“ стъпало в процеса на еманципацията. Може би, защото е страшно да четем за детското насилие и се стараем да пропускаме тези статии в пресата, а сега имам 187 страници предчувствие и страх. Може би, защото в тази книга светът на децата и възрастните не е разделен, а смесен и ни дава поглед върху нашата самота удвоена в очите на децата ни. Може би, защото „родител“ се оказва много сложна професия, а истинска „майка“ – достойна за медал. А може би, вие ще намерите собствена причина с какво този роман е разкъсал ежедневието ви.

Раждането винаги е съпроводено с болка и Теодора не се страхува от нея. Не бива и ние да се плашим. По-леко е да прочетем за чуждата болка и да се помъчим да я избегнем в нашата реалност.

Ръкописът на романа „Майките“ печели голямата награда на конкурса „Развитие“ за 2004 г. Романът „Майките“ печели наградата на Bank Austria за източноевропейска литература за 2007 г. и наградата на София в раздел литература за 2007 г. Но най-важното е, че вече 9 години той печели признанието и любовта на читателите, включен е в университетските програми като едно стъпало в развитието на българската литература и не спира да ни удивлява. Дори да сме го чели и да познаваме историята, винаги има изречение, което ще ни бодне сърцето. А това, мили мои, е една от целите на литературата – да събужда.

Дата: 22 февруари (неделя)
Час: 16.00ч.
Място: Greenwich Book Center (Бул. „Витоша“ 37, София)
Модератор: Анастасия Карнаух