Алхимикът

„Алхимикът“ е най-известният роман на Паулу Коелю. Издаден е в Бразилия през 1988 г. , през тази година навършва 27 години и навлиза в своята зрялост. След него Коелю написа много някои добри, а други – не толкова романи, но с него името му се настани трайно в съзнанието на читателите.

От своя страна Паулу Коелю е бразилски писател, чиято професия често, твърде често се поставя под въпрос. Ако светът се дели на пушачи и непушачи и на оптимисти и песимисти, повече от сигурно той се дели и на противници и на поддръжници на Паулу Коелю. Хиляди са хората, които твърдят, че книгите му помагат и хиляди са тези, които ги анатемосват. Слаб, силен, обсъждат, обичан, той е част от световната литература и продължава да пише и издава.

Избрах точно това заглавие, защото е свързано с мечтите, от чието реализиране толкова много се страхуваме и същевременно твърдим, че се борим. Както казва Ал Пачино във филма „Усещане за жена“: „Винаги знаех кой път е правилния. И избирах другия. Защото иначе щеше да трудно, дяволски трудно.“

За мечтите, личните легенди, литературата, определението и призванието „писател“ и много други неща ще си говорим в идната неделя.

С мен,
модератор: Анастасия Карнаух