Аз съм емоционално създание

„Скъпо емоционално създание” – така започва втората книга на Ева Енслър. Прочетох тези три думи и усетих онова специфично чувство да прекрачиш прага на дома си. Знаеш, че ще бъдеш хокан, ще бъде критикуван и много, много обичан. Ева не критикува, Ева не се кара, тя просто с всяка следваща страница отваря обятията си все по-широко и по-широко и те приема такава, каквато си – с грешките, мислите и заблудите, които имаш.

Книгата е сборник от монолози, които създателката на V-Day* е написала след срещите с различните момичета от целия свят, момичета, различни в интересите си и обединени от същността си. Авторката засяга най-разнообразни теми – от прeдадени в робство момичета, до такива, които са избягали от семействата някъде из дълбините на Африка, за да не бъдат продадени срещу 5 крави и едно теле; такива, които са грубо изнасилвани, които са част от войските, които гладуват до смърт, за да бъдат „красиви”; такива, които се срамуват да помолят партньора си да сложи кондом…

Окото ми скачаше от страница на страница, за да попие от всичките хубави думи, за да вдъхне от тази искрена любов, за да усети този напътствен кураж. Задавах си въпроса – не ми ли е късно да прочета тази книга? За разлика от „Монолози за вагината”, „Аз съм емоционално създание” разглежда жената в една по-ранна възраст. Питах се, дали аз не съм изгубила част от момичешката непринуденост, за която с такова възхищение пише Ева. Сигурно съм. Но с тези монолози, с тези мисли и неочаквани въпроси, които поставя Ева, ти се сепваш, ядосваш се, спомняш си, връщаш се.

Потопих се в тези 160 страници женско царство, за да се върна назад във времето, когато бях несигурна тинейджърка и си задавах плахи въпроси – което ще се хареса на онзи или друг. Преминах през тези усещания за пореден път, за да се почувствам пречистена и различна.

„Ти си един от най-великите ни природни ресурси. Ти притежаваш необходимите способности и енергия, които – пуснати на воля, могат да преобразяват, за вдъхновяват и да лекуват света.”

Звучи познато и близко, нали? Е, приготви се за среща с новата ми приятелка – Ева Енслър и нейният подарък „Аз съм емоционално създание”. И повярвай, срещата ще е хубава. Много хубава.

* V-Day е световно движение за прекратяване на насилие над жени и момичета. Може да разгледате официални сайт на организацията тук.

Материалът е публикуван първоначално в сайта http://azcheta.com