Всичко започва в детството

Всичко започва в детството. Че къде иначе? При това, мили родители, всички драми и хулигански истории, които детето ви ще извърши навън, се зараждат буквално пред очите ви, в собствения ви хол или кухня, в зависимост от мястото, където егото ви ще надделее и за пореден път ще послушате него, а не сърцето, избирайки „верния” тон за разговор с отрочето си.

Признавам, (при това без да съм родител) „Всичко започва в детството” на Стела Даскалова хич не се чете лесно. А и как би могло да бъде – оказва се, че на всяка крачка родителите са подложени на тестове и предизвикателства. Но от друга страна, ако се фокусираме върху едната прехрана и обличане на детето ни, по-добре е да си вземем куче. Или костенурка. Тя поне може да се скрие в черупката си, когато не й изнася да ви слуша. А детето няма къде да бяга. То разчита на вас и вашите взаимоотношения към него, и един към друг, са тези, които неизменно ще се заложат като модел на поведение в малкото му растящо мозъче. Няма как иначе. То си има само вас – гледа ви, копира ви, обича ви и ви приема, дори да му се карате без особени причини, вместо да седнете и да обсъдите проблема и лошата му постъпка. Може да обсъдите и какво е „добро”, и какво е „лошо”, като в стиховете на Маршак, а може по принцип, да си въведете правило – да г о в о р и т е редовно с децата си. Специалистите казват, че това ще ви помогне да избегнете крещенето и ще ви създаде вечно приятелство с тях.

Всичко започва в детството

Опитайте да се смеете и да обсъдите неуспеха им и моля ви, не подценявайте потенциала им, ако случайно оценката в училище не е особено висока. Нищо не съсипва личността повече от това цената ти да определя някой друг, а аз вярвам, че вие не искате децата ви да бъдат счупени хора с ниска самооценка. Нали вашето отроче е родено да покори света. Само че вие или не му го признавате, или не спирате да му натяквате това, смазвайки всичките му лични пристрастия, връзки с връстниците и мечтите. Там проблемът е особено смазващ. Няма по-страшна присъда за едно дете да чуе, че мечтата му е „глупава”. Мили родители, съжалявам, че ще го кажа, но глупавите в историята сте единствено вие.

В последните години все повече обръщаме внимание на осъзнатото живеене – стремим се да пазаруваме разумно и да се храним правилно. С книги като „Всичко започва в детството” има надежда, че скоро ще минем към осъзнатото раждане и възпитание на децата. Първото ще се случва, когато наистина сме готови за него, а не просто копнеем да възпроизведем собствената си значимост и уникалност, а второто ще бъде в хармония, любов и ясно съзнание, че дори възрастните хора грешат десетки пъти на ден, камо ли малкото същество – неопитно и грешащо без да си дава сметка за това.

© Atle Goutbeek

Психологът Стела Даскалова, автор на друг подобен сборник със съвети – „Какво се случва с любовта?”, може да се окаже неканен гост у дома ви. Трябва да призная, че на места текстът й е много рехав и отнесен, но не мога отрека, посланията й са точни и верни. Колкото и да не ни се иска да четем, че не сме перфектни като родители (потенциални или настоящи), има истини, които нито едно лицемерие не може да изтрие. Защото вие сте началото и от вас зависи наистина много. И ако късметът е, когато подготовката срещне случайността, ви желая много късмет с вашите деца, но не забравяйте и за вашата подготовка преди тяхната поява. Сигурна съм, че ще ми бъдете благодарна за този съвет. На мен за него. А за цяла книга по темата – на Стела Даскалова.

Прочети още:
„Мостовете на Медисън” на Робърт Дж. Уолър
“Ловецът на хвърчила” на Халед Хюсейни
„Моля те погрижи се за мама“ на Кюн-Сук Шин