Лавандула

Забелязвали ли сте, че ароматите по магичен начин могат да предизвикат неочаквани емоции у вас? Важно е да знаем как тревите и цветята могат да влияят на нас и на околните и да ги ползваме, когато имаме нужда от тях. Представяме ви 11 ароматa, които могат да ви помогнат в определени ситуации.

Лавандулата ни помага да заспим
Ароматът на лавандуловото етерично масто помага да успокоим ума и тялото си. И най-хубавото е, че именно този аромат, носещ усещане за релакс, ни спасява от безсънието. Последният факт е доказан чрез изследвания, проведени сред студенти в сесия. На подобно изследване може да се вярва смело.

Канелата подобрява мозъчната активност
Тази кафява подправка е истинска суперсила на прах. Изследванията на Wheeling Jesuit University доказват, че миризмата на канела подобряват фината моторика, зрението, паметта и способността да задържаме вниманието си.

Миризмата на хвойна намалява стреса
Японските изследователи изпращат две групи, участници в експеримента – първите заминават в гората, пълна с широколистни дървета, а втората – в гора с хвойни растения. Първата група се връща пълна с притеснения и ядове, придобити по време на разходката, докато втората група се връща напълно разтоварена и спокойна. Изводът идва сам.

Миризмата на прясно скосена трева повишава настроението
Това е първо. А второ, редовните разходки в полето и миризмата на прясна трева подобряват умствената дейност.

Цитрусите ободряват
Абсолютно задъжителен аромат (и вкус!) в понеделник. Цитрусите ще ви помогнат да изработите и съхраните енергията, така необходимо за началото на деня. И седмицата.

Ванилия ни прави по-мили
Удивително, но ароматът на ванилия ни прави по-мели и добри. Тя ни помага да балансираме между сериозността и спокойствието, добавяйки няколко капки нежност във всяка задача, с която се захванем.

Ароматът на тиква е… афродизиак
Изследванията на The Smell & Taste Treatment and Research Foundation показват, че 40% от мъжете се възбуждат от смесения аромат на тиква и лавандула. Доста неочакван резултат…

Ментата повишава концентрацията ни
Обяснението е много просто – ментата прочища дихателните пътища и на свой ред ободрява и стимулира мозъчната дейнсот.

Жасминът премахва депресията
Ароматът на жасмин ни прави по-внимателни и помага в борбата с лошите размисли. Толкова актуален проблем на големия град…

Ябълките намаляват пристъпите на мигрена
Хората, страдащи от тежки пристъпи на главоболие, трябва да се обградят с пресни и ароматни ябълки. Освен, че силно намалява болката, рози аромат помага да се намали чувството на тревожност и ни връща спомените на детството.

Ароматът на зехтин утолява апетита
Ученните от Институт по хранителна химия в Германия установили, че хората по-бързо се засищат с храна, приготвена със зехтин. Освен това, ние частично се засищаме и с аромата на това олио, а дори лека салата в компания с него ще ни се стори напълно достатъчна.