5 здравословни ползи от консумацията на кисело мляко

Киселото мляко е типично български продукт, с който се гордеем и ползваме ежедневно. Но знаете ли, че освен страхотния вкус, киселото мляко има и редица здравословни ползи? Открийте по-долу 5 от здравословните ползи при консумацията на кисело мляко.

Какво казват научните изследвания за киселото мляко?

В систематичен преглед, носещ заглавието „Кисело мляко, култивирано ферментирало мляко и здраве“ се отбелязва, че от 108 проведени проучвания върху ефекта на киселото мляко върху здравето, 76 отчитат благоприятен резултат върху здравето,  а 67 от тях се считат за положителни или неутрални. Съществуват последователни връзки между консумацията на кисело мляко и намаления риск от рак на гърдата и дебелото черво, както и превенция на диабет тип 2. Това означава, че редовното ядене на кисело мляко ще ви помогне да се справите с лошото храносмилане и ще ви предпази от много модерни болести, свързани със съвременния стил на живот. Нека разберем как.

Благотворни ползи от киселото мляко върху здравето

Въпреки, че ползите от киселото мляко са действително многобройни, тук ще разгледаме по-подробно 5 от тях и как редовната консумация на този млечен продукт може да подобри здравето и фигурата ви.

  • Подпомага доброто храносмилане

Бактериите, съдържащи се в този ферментирал продукт, подпомагат по-лесното разграждане на храната, предотвратяват запека, подуването на корема и коремните спазми.

В процеса на ферментация на млякото, която се осъществява от бактерии, се отделят различни биоактивни съединения, които имат здравословен ефект. Тези бактерии поддържат здравословния баланс на микрофлората в червата, което според учените е важно за доброто здраве. Консумацията на кисело или ферментирало мляко може дори да подобри определени състояния, засягащи червата, включително лошо храносмилане и непоносимост към лактоза, диария, запек и синдром на раздразнените черва.

Киселото мляко съдържа и по-малко лактоза от прясното, което го прави идеален за хора с непоносимост към лактозата. Нещо повече, днес някои хипермаркети предлагат безлактозно кисело мляко за потребители с лактозна непоносимост, които не искат да се лишават от предимствата на консумацията на кисело мляко.  Нискомаслено, пълномаслено и други видове млека и млечни продукти без лактоза ще откриете онлайн в най-новата т маркет брошура – Саяна млечните продукти са сега дори при -25% отстъпка.

  • Елиминира токсините

Киселото мляко помага стимулирането на функцията на черния дроб и панкреаса и по този начин елиминира повече токсини от тялото. Неслучайно то е един от продуктите, който участва в детокс програми за пречистване на организма, заради високото съдържание на пробиотици, които укрепват микрофлората и изграждат имунитета. Ето защо, ако боледувате често или се борите с храносмилателни проблеми, определено трябва да включите киселото мляко в ежедневната си диета.

  • Повишава имунитета

Киселото мляко съдържа широк спектър от хранителни вещества, витамини и активни съставки, от които имунната система се нуждае, за да функционира  правилно. Те включват витамин А, цинк, калий, селен, йод и калций.

  • Контролира холестерола

Редовната консумация на кисело мляко намалява общите нива на холестерола и подобрява здравето на сърцето, води до намаляване на кръвното налягане и същевременно намалява риска от инфаркти и инсулти.

  • Съдейства за контролиране на теглото

Подобрената микрофлора в организма и изчистването на токсините води до по-добро контролиране на теглото и до сваляне на излишните килограми. Затова киселото мляко участва в много програми за отслабване.

Ако желаете да свалите няколко килограма, трябва да обърнете внимание на маслеността на киселото мляко, което ще консумирате по време на диетата си. Добрата новина е, че нискомасленото кисело мляко не съдържа много хранителни мазнини или калории. Така например кисело мляко с масленост 2,5% дава едва около 50 калории за 100 грама, но в същото време съдържащите се в него мазнини са достатъчни, за да спомогнат за усвояването на необходимите микроелементи и да придадат на продукта приятен вкус.

Кисело мляко има във всеки магазин – от супермаркета до кварталната бакалия. Ползите от киселото мляко не се ограничават единствено до предложените тук 5 благотворни ефекта, но дори и те са достатъчни, за да се замислим дали консумираме в ежедневието си достатъчно кисело мляко или трябва да го включваме по-често в менюто си.