Покерът е игра, която съществува от векове и продължава да бъде изключително популярна и до днес. Това занимание има много варианти, но същността на всеки един от тях е една и съща. За да спечелят на покер, участниците трябва да използват различни стратегии, за да надхитрят и надиграят другите на масата, независимо от картите, които държат. Тъй като изисква задълбочени познания за стратегии, логическа мисъл и наблюдателност, покерът се смята за игра на умения.

В днешни дни покерът е добре познат по целия свят. Практикува се предимно онлайн на специализирани платформи за игри, където играчите могат да се свържат с маси за покер на живо, без дори да се налага да напускат дома си. Историята на играта обаче датира далеч назад във времето още преди дигиталната ера.

Най-ранните предшественици на покера идват от Европа, Близкия изток и Китай. Най-прекият роднина на покера е френската игра Poque, която сама по себе си е сбор от няколко игри, включително популярната европейска игра Primero, и персийската As Nas.

Френските моряци играели As (асо) – адаптирана версия на персийската As Nas. Тя се играе с тесте от 20 карти и четирима играчи, всеки от които получава по пет карти. Макар че картите били доста по-различни и по-малко на брой, играта имала същата цел като покера – да се събере най-силната ръка.

La Prime пък е френската версия на игра с три карти, наречена Primero, в която най-добрите ръце са три от един вид, чифт и флукс (или флъш). Различните варианти на Primero се играели в Италия, Испания и Франция, като се смята, че първата версия тръгва от Испания през 1525 г.

Германците усъвършенстват игра на блъф, известна като Pochen. Това е първата известна игра, в която измамата е възнаградена и блъфирането по същество се превръща в цел на играта. Англичаните също адаптират Pochen, но променят името на „Brag“. Когато британците колонизират Америка, те носят играта на Браг със себе си и я пренасят на американския континент. Елементите на блъфиране на Brag се смесват с правилата на Poque и така се ражда покерът.

Играта, която познаваме днес, се оформя в сегашния си вид в началото на 1800 г. в Америка. Първоначално тя се появява в Ню Орлиънс, благодарение на френските моряци и пътуващи търговци, за които голямото пристанище на града се оказва ключово средище. Движейки се по най-големия воден път на Северна Америка – река Мисисипи, те обменят знания и опит, но и се забавляват като запълват времето си с игри.

В средата на 1800 г. тестето карти за игра се увеличава от 20 на 52 карти. Така покерът с пет карти се превръща в игра с теглене, като се добавя допълнителен рунд, който да увеличи пота. Повечето карти позволяват да се включат и допълнителни елементи в класирането на ръцете, като флъш (пет карти от една боя) и стрейт (пет последователни карти).

Стъд покерът (с пет карти) става популярен на западното крайбрежие в годините около Калифорнийската златна треска в средата на 19 век. В крайна сметка играта се разширява от пет на седем карти и води до появата на най-известния вид покер Texas Hold’em в средата на 20-ти век.

И така, повече от век по-късно, играта на покер остава непроменена. Правилата и различните ѝ вариации са стандартизирани, а популярността на отделните варианти се променя през годинит. Все пак Texas Hold’em несъмнено остава най-широко познатият и предпочитан вид покер както на живо, така и във виртуалните казино зали и онлайн покер турнири. В крайна сметка всички играчи се опитват да постигнат една и съща цел…да притежават възможно най-добрата ръка, а ако ли не, да се опитат да блъфират по пътя си към спечелването на пота.