10

Светът на съвременната жена е немислим без ежедневния грим. От много малко, всяко момиче се вълнува, когато вижда пред себе си разнообразни кутийки със сенки или пудра и се стреми да издебна невниманието на мама, за да създадат на лицето си първия шедьовър. С години, всяка от нас се учи да открие своята форма, цветове, марки и тайни, с които да си служи, за да изглежда свежа или зашеметяваща. Но често в стремежа си да бъдем креативни, ние забравяме няколко прости правила, за които ни повтарят гримьорите. Подбрахме 10 съвета от руската гримьорка Татьяна Харкова, която напомня какво не трябва да правим с нашия грим, за да изглежда страхотно.

  1. Сутрешният грим се слага на почистена кожа. Както мием зъбите си два пъти на ден, така и кожата трябва да се почиства сутрин и вечер. И едва след сутрешното почистване слагаме нашия фон дьо тен. В противен случай, след ден-два на кожата ще се появят малки червени петънца, които толкова се стремим да избягваме.
  2. Не бива да забравяте за грима си в рамките на деня. Акос те се гримирали сутринта, намерете 15 минути в графика си, за да подправите своя грим. Няма нищо по-лошо от размазания грим – сенки под формата на линии на клепача, пудра на петна и изядено червило. Ако не можете да отделите това време, тогава избягвайте да се гримирате всеки ден.
  3. При червилото има няколко правила – не бива да използвате много тъмен молив със светло червило. Това преливане се допуска единствено, ако моливът не очертава единствено контура на устните, а навлиза малко навътре и прелива в червило от същата гама. Подобен трик дори придава обем на устните.
  4. Не може да се ползвате ярко червило без фон дьо тен. Това не е правило, просто яркият цвят ще подчертае малките червени петънца по лицето ви и те ще изпъкнат от този визуален ефект. Ако не искате да слагате силен грим от фон дьо тен, пудра, руж, сложете само първия тънък слой, който ще скрие дребните недостатъци по лицето ви.
  5. Не използвайте перлени сенки в големи количества. Обикновено ефектът е състаряване и утежняване на вашия грим.
  6. Редовно проверявайте срока на годност на вашия грим и не забравяйте, че сенките или червилото с изтекъл срок на годност не бива да се използват.
  7. Ако искате да придадете нова форма на веждите си, първо зарисувайте с бял молив участъците, които искате да премахнете, за да видите как ще изглеждате с новите вежди.
  8. Ако имате червено петънце на лицето, капнете малко „Визин“ – лекарство, което се отпуска пред лекарско предписание и се прилага за временно облегчаване на зачервяване на окото и раздразнение. Същият ефект лекарството има върху кожата ни.
  9. Нанасяйте пудрата и ружа от косата към носа.
  10. Ако искате да коригирате някаква част от сенките, не използвайте гъбичка. По-добрият и незабележим начин е да използвате едра четка с дълъг косъм. С нея ще може да оберете излишните сенки и да ги слеете.