Какво по-хубаво от това да прекараш почивния ден с книга в ръка? Да превърнеш скучното пътуване до работа във вълнуващо приключение, благодарение на интересен роман? Да се запасиш с любимо четиво на излет в планината или на плажа?

Все повече хора избират да прекарат свободното си време четейки и превръщат това занимание в свое хоби. Но дали и самите писатели го правят или подобен навик би се превърнал в своеобразен home office? Всъщност много литературни творци, вероятно противно на очакванията, предпочитат да спортуват и да играят различни игри в свободното си време.

Владимир Набоков

© Wikimedia

Гросмайсторът на руската проза Владимир Набоков е бил запален шахматист и е играел често с жена си Вера. Не е известно дали се е отличавал с особени умения, но играта определено оказала влияние върху него. Свидетелство за това е фактът, че тя присъства и в неговото творчество. Например, в новелата от 1930 г. “Защита Лужина” лирическият герой Александър Лужин отдава живота си на шаха до такава степен, че това го довежда до доста тежки психически проблеми. В този смисъл той изживява шаха като фатално екзистенциално смесване на  живота и играта.

Друго интересно хоби, с което е известен Набоков, е ловенето на пеперуди, а афинитет проявява и към спортовете тенис, футбол и бокс.

Алфред Алварес

© Wikimedia

Английският поет известен като Ал Алварес освен писането обича катеренето и плуването. Ал е запален картоиграч и е известен в покер сферата като автор на книги на покер тематика. Често срещани са изказванията на Ал относно играта. Той не счита, че при нея се разчита на късмета или е просто залагане, а зависи от стратегията и уменията на играча – той трябва да бъде внимателен, но и непредвидим. Тъй като спортът е останал на заден план заради стари травми, Ал се отдава на писането и на покера.

Антон Чехов

© Wikimedia

Още един известен руски автор, който е познат и с афинитета си към спорта. Въпреки че, е лекар по образование, Чехов се прочува в литературата, а и в  сферата на гимнастиката. Неведнъж той е отбелязвал, че човек трябва да се грижи за физическото си състояние и да работи над себе си. Всъщност Чехов е и един от основателите на Московското гимнастическо дружество. Друг изявен в тази област руснак е Лев Толстой, който също бил всестранно развит и освен с гимнастика се занимавал също с кънки на лед, колоездене и конна езда.

Албер Камю

© Wikimedia

Френският автор, драматург, журналист и философ Албер Камю е единственият футболист, печелил Нобелова награда за литература. Той завършва Алжирския университет, тъй като поради туберкулоза се налага да сложи край на кариерата си като вратар. „Всичко, което със сигурност знам за морала и задълженията, дължа на футбола“, споделял Камю.

Джак Керуак

© Wikimedia

Вдъхновяващият американски писател и поет проявява атлетически способности още в ранна детска възраст. Той се изявява като изключително обещаващ бегач на 100м. и това умение му осигурява стипендия в Колумбийския университет, където Джак играе футбол. Още тогава той започва да се изявява в писането, като допринася с няколко спортни статии за училищния вестник. Тъй като чупи крак още през първата година, Керуак губи футболната си стипендия и напуска университета, като се насочва по пътя” на творческото си развитие.

Основно изображение: s-media-cache-ak0.pinimg.com