Всеки може да си подсвирква или да пее своята любима Дисни песничка, но зад всяка известна мелодия има поне дузина мелодии-сираци, които никога не са успели да стигнат до съответния филм. Твърде жалко, защото много от тези нещастни жертви на времеви ограничения или пренаписване на текст са наистина запомнящи се.

И въпреки че, много от тези никога не виждани песни са се появили онлайн, за да ни позволят да въздъхнем и да се зачудим какво е могло да бъде. Запознайте се с 10 велики Дисни песни, които просто са били захвърлени в кошчето.

1.“Защо мен” – Аладин

На креативния екип на “Аладин” се е наложило да прави многобройни промени по филма, включително премахването на много песни, герои и поправяне на сюжета. За щастие, няколко песни, които били отрязани от филма, са били поместени в специално DVD издание. Една от тях е мелодия, изпълнена от Джафар, която екипът харесал заради вокалното изпълнение на Джонатън Фриймън. Във видеото по-долу, Джафар оплаква своите минали неуспехи, докато мегаломански чертае бъдещето си сега, когато вече има магичната лампа. Изключително запомняща се е и перфектно пасваща на неговия герой.

2. “Остави ги да се чудят” – Мулан

Както Тони Банкрофт разкрива в този клип, тази песен е трябвало да бъде представянето на Мушу на Мулан, но накрая е била изрязана и заместена от диалог с говорене. Твърде жалко, тъй като е имала много улавящ бит и плавен глас, който може да бъде на Еди Мърфи – не сме напълно сигурни.

3. “Не мога да вярвам на сърцето си” – Херкулес

„Херкулес” е един от малкото филми, направени през Възраждането на Дисни през 90-те, когато филмите не са били структурирани в познатия ни музикален формат. Повечето от песните били изпети от Госпел хор, но Мегара все получава възможност за соло песен, с много по-бавно темпо и подобна в тоналността. Не е ясно защо е била отрязана от филма, макар че може би двете песни са били прекалено сходни, тъй като и двете включвали ридаенето на Магара, че се е “опарила” от мъжа в живота си. За жалост никакви записи на тази песен не могат да бъдат открити.

4. ”Да бъдеш Цар” – Цар Лъв

Муфаса е имал песен? Защо е била отрязана? Ами, може би е била прекалено… весела за стоическия, строго-изразен Цар на джунглата, с които всички ние сме израснали. И все пак, това е една хубава малка песничка, в която Муфаса подчертава, че да бъдеш цар е нещо, което не трябва да се приема с лека ръка, само за да се противопостави на Зазу. Чакайте, това въобще не звучи като Зазу. Може би тази песен е била изхвърлена след като сценаристите са го превърнали в нацупена птичка.

  1. Горда с момчето си” – Аладин

Както споменахме по-рано, „Аладин” е претърпял множество пренаписвания и елиминиране на герои изцяло. Един от злочестниците, който е бил отрязан е майката на Аладин, оказала се някак излишна. Въпреки това, авторът на песента Хауърд Ашман се привързан към героя и написал трогателна балада, наречена “Горда с момчето си”, в която Аладин оплаква своите минали прегрешения и обещава да намери начин да се помири с майка си. За жалост, въпреки красотата си, песента била изтрита от финалната версия на филма, но може да я чуете в това видео. Започва в 1:42.

  1. Бедните нещастни души – „Малката русалка

Добре, тук мъничко мамим. „Бедните нещастни души” остава във финалния филм, но в по-кратката версия на филма я няма, вероятно заради времето. На практика, почти всичко е еднакво, въпреки че тази сцена хвърля светлина върху това защо Урсула беше пропъдена от бащата на Ариел.

7.Бъди готов – “Цар Лъв”

Друга измама, но ще ни благодарите. В по-ранен проект на „Цар Лъв”, Скаре обсебен от безсмъртие, той желае наследник и избира Нала за негова царица, която незабавно го отрязва. Разбираемо, тъй като той е възможно да бъде нейн пра-пра дядо. Тогава Скар я прогонва и провъзгласява хиените за негови слуги, които ще държат другите лъвици в ред. Сравнете това с вече завършения филм, където Скар пуска хиените в Прайд Рок веднага след смъртта на Муфаса, което не минава за добре.

  1. „Угаси светлината” –  „Омагьосаният император

Недооценена изрязана песен от недооценен филм, „Угаси светлината” всъщност е вкоренена във филма „Омагьосаният император” – “Царството на Слънцето”. В него злодеят Изма (озвучен от Ърта Кит), планира буквално да заличи слънцето, което тя обвинява, че я състарява и унищожава красотата й. Тази песен е била отрязана, когато по-късно сценария я поставя в замисъл да стане императрица на Империята на Инките, правейки песента от части ненужна. Но тя пак е била включена в саундтрака защото, хей, кой не иска да чуе Ърта Кит да пее?

9.Танцуващата със сватбения барабан” – Покахонтас

Хубава и закачлива мелодия, която илюстрира съпротивата на Покахонтас да се омъжи и напрежението между нея и годеника й Кокоум. Понеже е закачлива, песента не работи наистина добре за историята и това обяснява защо е била изрязана.

  1. Унижете момчето” – Аладин

Завършвайки нашия списък, напомняме за още една песен на Джафар, очевидно от много по-ранна чернова на текста. В нея, Джафар е присвоил магическата лампа и садистично унижава Аладин пред Жасмин, Султана и дори неговата майка! Този тип е чисто зло. Забележете как докато при по-ранната версия на историята, духът може да сбъдне неограничен брой желания, не просто три, което е променено при следващи пренаписвания. Заради това, не би било логично да се включи в завършения филм, но ние можем поне да я чуем.