В 21 век животът е изключително сложен и динамичен. На пазара се предлагат толкова много различни продукти и услуги. Техните цени обаче стават все по-високи с времето. Нормални неща като това да ремонтираме дома си, да отгледаме дете или да отидем на почивка изискват много финансови ресурси. Доходите на голяма част от българското население са ниски, което превръща живота ни в постоянна борба. Когато ни писне да живеем от заплата до заплата, обикновено започваме да теглим кредити без да мислим за последствията. Повечето потребители започват с тегленето на банков заем. Когато банките спрат да ни отпускат повече заеми или не отговаряме на условията им, се обръщаме към институциите за бързи кредити.

Много хора обаче, заявяват, че са се опарвали от тези фирми и никога повече не биха взели кредит от такава институция. Ако имате нужда от бърз заем, но се страхувате, че ще ви бъде прекалено неизгодно, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат. Как да не се опарите, когато вземате бързи кредити?

  1. Запознайте се с фирмата и нейните изисквания

Преди да кандидатствате за заем, проучете фирмите на пазара. Някои от тях имат изисквания, които могат да ви сварят неподготвени. Такива могат да бъдат изисквания за предоставяне на поръчител, банкова гаранция или лице за контакт. Изискването за лице за контакт е сравнително лесно изпълнимо, но не всеки може да намери човек, който да му бъде гарант/поръчител. Банковата гаранция също е трудно изпълнимо условие. Разгледайте сайтовете за сравнение на кредити, за да намерите повече информация на едно място и да решите къде да кандидатствате.

  1. Скрити такси

Потребителите се оплакват, че връщат доста по-голяма сума от тази, която са си мислили, че трябва да погасят. Това е така, понеже много от кредитните институции налагат такси, които не искат да забележим. Такива могат да бъдат: такса за бързо разглеждане, такса за обработка на документите, неустойка в случай, че не доведете поръчител и така нататък.

  1. Наказателни лихви

Когато не погасите вноската си на определената падежна дата, по потребителския ви кредит започват да текат наказателни лихви. Колкото по дълго просрочвате, толкова по-скъпо ще ви излезе кредита. Просрочията водят и до лоша кредитна история, която от своя страна ви пречи да вземете кредит в бъдеще.

  1. Стандартен европейски формуляр

Потребителите задължително трябва да се запознаят със Стандартния европейски формуляр (СЕФ), който съдържа цялата преддоговорна информация, необходима за вземането на информирано решение.

Преди да подпишете договора задължително го прочетете добре. Ако се налага се консултирайте със свой близък или познат, който да ви помогне да разберете всички клаузи. Задавайте въпроси на кредитния си консултант и ако нещо не ви устройва потърсете друго решение.

Бонус съвет: Дори да не планирате да вземате бързи кредити в близкото бъдеще, винаги бъдете внимателни с личните си данни. Не давайте документа си за самоличност на никой. Също така не давайте информация за себе си на непознати в интернет и не отваряйте съмнителни линкове. Така шанса някой да опита да вземе бърз кредит от ваше име намалява значително.