книги финанси

Парите са тема, която пряко засяга и вълнува всеки един от нас. В основата на благосъстоянието ни и първа стъпка към финансовата ни свобода е доброто управление на личните финанси. Съществена грешка, която допускаме, е да считаме, че темата, свързана с управление на финансите, не ни засяга, ако нямаме огромна сума пари или не получаваме висока заплата. Напротив – колкото по-малко са парите, с които разполагаме, толкова по-добре трябва да управляваме средствата си, защото всяка стотинка ни е ценна и нямаме ресурс да поправим допуснати финансови грешки. Това не е лесна задача и дори икономическото образование не ни гарантира отлично ѝ решаване. Управлението на личните финанси включва ясна представа на текущото състояние, правилно съставен бюджет и придържане към него, познания в областта на инвестициите, спестяванията, анализ на харчовете и други. Онова, което може да помогне за увеличаване на познанията ни в тези сфери, са книгите. На пазара можем да намерим огромен брой заглавия. Как да се ориентираме в морето от книги кои от тях са подходящи за нас, написани са на разбираем език, приложими са за реалността в България и могат да ни бъдат полезни? Предлагаме ви помощ в избора на четиво, което да положи основите на доброто ви финансово състояние, като сме подготвили пет заглавия, които си заслужава да потърсите и прочетете.

  1. „Законите на парите“. Вярвайки, че финансовата грамотност е необходима на всеки човек, авторът Сузи Орман е подготвила за вас четиво, събрало на страниците си не само ценна информация, но и богат раздел с упражнения, които да ви помогнат да тествате наученото на практика и да анализирате личното си финансово състояние. Със своята изчерпателност, достъпен език и увлекателен стил книгата предлага решения за преодоляване на финансовите трудности и за недопускане на нови. Построена е на основата на истински истории, което я прави практична, лесно смилаема, приятна за четене и достъпна за масовия читател. Тези 344 страници ще променят отношението ви към парите и ще ви помогнат да разрешите финансовите си проблеми. „Законите на парите“ е едно от най-търсените заглавия, свързани с управление на личните финанси, според класация на Ню Йорк Таймс. Книгата е истински наръчник за приложение на съдържащите се в нея пет истини за парите. Препоръчваме ви да не я пропускате.
  2. „Personal Finance for Dummies“ („Лични финанси“). Изключително практично четиво, подпомагащо управлението на личните финанси, обогатено с множество полезни и лесни за възприемане примери. Съдейства за повишаване на финансовата грамотност, определяне на текущото финансово положение, учи как да спестяваме и как да инвестираме, как да откриваме и анализираме грешките си по отношение на парите. Авторът Ерик Тисън е включил в книгата си и съвети как да планираме и реализираме едни от най-важните моменти в живота – бал, сватба, кръщене, без да изживеем финансов крах и да сринем семейния си бюджет. Финансовият консултант обединява познанията си в сферата на банковото дело, кредитирането и инвестициите и ни ги поднася в тези 480 страници, адаптирано и разбираемо, така, че да ни бъдат максимално полезни. Съветите в книгата са насочени към придобиване на навици за спестяване и елиминиране на вредния навик да харчим средства напразно и ненужно.
  3. „Наръчник по инвестиране“ от Робърт Кийосаки. Четиво, което значително повишава финансовата грамотност и е верен спътник при взимането на важни решения, свързани с личните финанси и инвестирането. Лесен самоучител по забогатяване, написан на разбираем език, достъпен за неспециалисти и приятен за четене. Съдържа множество примери, онагледени ситуации, практични съвети и полезни насоки. Вдъхновява читателя с истински и неподправени истории и учи как да инвестираме парите си, за да подобрим финансовото си състояние, да увеличим капитала си, как да превърнем заработения доход в пасивен, как да намалим инвестиционния риск. Един истински наръчник по забогатяване, който си струва да бъде прочетен.
  4. „Как да управляваме умно парите си“ – българската следа – електронна книга, достъпна за безплатно теглене в PDF формат с автор личният финансов консултант и финансов експерт Стойне Василев. Кратко и леко четиво, обединило на своите 43 страници личния пример, разкази от първо лице и полезни съвети, фактология, насоки, свързани с личните финанси и тяхното разумно, успешно и печелившо управление. Книгата дава знания какво е финансова грамотност и защо е важна тя, обяснява лесно и достъпно как да анализиране текущото си финансово състояние, как да го подобрим, как и в какво да инвестираме, за да увеличим финансите си, като е посветена отделна глава на инвестиции в акции. Отделна глава от няколко страници разказва за дълговете и справянето с тях – тема, която е особено актуална в днешно време, когато и броят на кредитите расте и задлъжнялостта нараства на фона на намалели доходи и загуба на работни места.
  5. Предлагаме ви още една малка и безплатна електронна книжка, която е написана на разбираем език и е приятна за четене – „Мини книжка за личните финанси“. Авторът Рая Христова разказва достъпно и увлекателно с множество примери и илюстрации за всички аспекти от личните финанси, видовете доход – заплата, пасивен доход, фриланс, съставянето на бюджет, спестяването и инвестициите, кредитите и погасяването им. Книгата е подходяща за начинаещи и се препоръчва на млади хора, правещи първите си стъпки в управлението на личните финанси.

Повишавайки финансовата си грамотност и научавайки как да се справяте успешно с управлението на личните финанси и с дълговете, ще се чувствате по-сигурни и много по-малко неуверени да посегнете към бързи кредити до минути, с които да разрешите временен паричен недостиг или да покриете неочаквани разходи, без да се притеснявате, че това ще наруши бюджета ви и ще имате трудности при погасяването.