why-alcohol-is-addictive

Пиенето на алкохол води до отделяне на ендорфини в зони на мозъка, които произвеждат чувства на удоволствие и възнаграждение, според проучване  проведено от учени в Клиника Ърнест Гало и изследователския център на Калифорнийския Университет в Сан Франсиско (Ernest Gallo Clinic and Research Center at the University of California, San Francisco (UCSF)).

 Откритието отбелязва за пръв път, че се отделят ендорфини в nucleus accumbens (http://en.wikipedia.org/wiki/Nucleus_accumbens) и орбитофронталната кора (http://en.wikipedia.org/wiki/Orbitofrontal_cortex) на мозъка в отговор на консумация на алкохол при хората. Ендорфините са малки протеини с ефект подобен на опиат, които се произвеждат в мозъка.

 Това е нещо, което предполагаме от 30 години, заради тестове с животни, но до сега не бяхме го наблюдавали при хора, казва ръководителят на екипа Дженифър Мичъл, дфн. Това предоставя първото пряко доказателство, за това как по-точно алкохола кара хората да се чувстват добре.

 Изследователите използвали позитронно-емисионна томография или ПЕТ (PET) за да наблюдават непосредствените ефекти на алкохола в мозъците на 13 „заклети пиячи“ сравнени с тези на контролна група от 12, които не са такива.

 Във всички пациенти, алкохола довел до отделяне на ендорфини и също така повечето отделени ендорфини в nucleus accumbens, довели до по-голямо чувство на удоволствие.

По материали от: http://www.sciencedaily.com/