Volcano forms new Canary Island

Нов Канарски остров се надига от морето под действието на активизиралия се вулкан Ел Иеро. Вулканът е само на 70 м под морската повърхност. Той изхвърля магма на 20 м височина, а морето сякаш кипи. Все по-често над вулкана изхвърчат каменни отломки. Силна миризма на сяра изпълва въздуха. Големи количества гореща магма бълбукат в морето край пристанището Ла Рестинга.

Заради вулкана близкият град е евакуиран и плавателните съдове трябва да го заобикалят. Местните жители очакват, че всеки момент в морето ще се появи нов остров и дори се опитват да му измислят име.

Южният край на Ел Иеро бива разтърсен от земетресение със сила 4,3 по скалата на Рихтер. Тогава подводният вулкан започва да изригва. Ако продължи да бълва лава, е възможно да се свърже със сушата. В района от края на юли 2011 г. са регистрирани над 10 000 труса.

Предишното изригване на Ел Иеро е било през 1793 г. и е продължило един месец.

Факти за подводните вулкани

Подводните вулкани се намират на дъното на океаните и моретата. Някои от тях са активни ив плитки води, оповестявайки присъствието си с взрив и изхвърляне на пара и скалниотломки високо над водната повърхност. Много други лежат на такива големи дълбочини, чеогромното тегло на водата над тях предотвратява взривното освобождаване на пара и газове, въпреки че те могат да бъдат открити чрез хидрофони и чрез промяната на цвета на водата, дължаща се на вулканичните газове. Околните води почти веднага охлаждат вулкана и над него се образуват „салове” от пемза, наричани и „възглавници от лава”. Подводните вулкани могат да изхвърлят толкова много лава, че да нарушат повърхността на океана, образувайки нови острови, например – Канарските и Хавайските острови. Хидротермалните извори вблизост до подводни вулкани са често срещани, и някои от тях формират свои екосистеми, основани на разтворени във водата минерали. 75% от всичката лава, която изригва всяка година, идва от подводните вулкани. Над 5000 са известните подводни вулкани. По-голямата част от тях са разположени в близост до зоните на движение на тектоничните плочи, известни като океански хребети. Активността на подводните вулкани води до увеличаване на температурата на водата, което от своя страна се отразява на температурата на атмосферата и на температурата на земната повърхност. Изследователите все още се опитват да намерят начини да получават повече информация за подводните вулкани.

По материали от:
dailymail.co.uk
en.wikipedia.org/wiki/Volcano/