Norvegii

10. Ирландия –  тя е 10-тата най-просперираща държава в света, според Индекса на просперитет за 2015 г, направен от Института Легатум. Той класира държавите според 8 подиндекси, за да измери благосъстоянието на хората, както и националното богатство.

9. Финландия – тя е на 9-та позиция според Индекса на просперитет. Можела е да бъде на по-предно място, но за съжаление според икономическият подиндекс, тя е едва на 33-то място.

8. Холандия – при нея има всестранно развитие и е класирана на предни позиции по образование, здраве и социален капитал.

7. Австралия – класирана е като държавата с най-добрата образователна система и благодарение на това взима 7-мото място в Индекса на просперитет вече трета поредна година.

6. Канада – тя е на върха на подиндекса за лична свобода. Това може още повече да се подобри след успеха на Либералната партия.

5. Швеция – тя е на първо място според подиндекса за предприемачество и възможности. Данните за тази година са, че процентът на безработица продължава да се понижава.

4. Нова Зеландия – тя е най-просперищата нация извън Европа. Този просперитет се дължи и на това, че е първата развита държава, която е подписала споразумение за свободна търговия с Китай през 2008г.

3. Дания – тя стига до топ три по четири подиндекси: предприемачество и възможности, управление, образование и социален капитал.

Дания
Дания

2. Швейцария – за изненада, Швейцария е на второ място тази година според Индекса на просперитет. Домът на различни международни организации, включително на швейцарския шоколад е избрана за най-добрата държава според подиндекса за управление.

1. Норвегия – Норвегия е на първо място според Индекса на просперитет вече 7 поредни години, като се нарежда на 10-то място по всеки подиндекс.

Отново Скандинавските държави доминират в списъка с най-желани места за живеене. Но преди останалите държави да изревнуват е важно да споменем, че експертите казват, че Скандинавските държави не трябва да се успокояват с този факт. Институтът Легатум, основан в Англия, пусна своят годишен Индекс на просперитет, който класира 142 държави чрез 8 подидекса: икономика, предприемачество и възможности, управление, образование, здравеопазване, сигурност, лична свобода и социален капитал.

Скандинавските държави се справят добре, но не много добре

За седем поредни години, Норвегия води списъка, като една от най-проспериращите държави в света. Тя получава максимален брой точки в много области, включително „доверие в другите“, „удовлетворение от свободата на избор“, „гражданска свобода и свободен избор“ и „удовлетворение от стандарта на живот“.

Дания и Швеция се нареждат на 3-то и 5-то място.

Финландия и Исландия са класирани на 9-то и 12-то място.

И все пак, изследователите казват, че Скандинавските държави имат какво да наваксват. Те не се справят толкова добре икономически, колкото другите развити държави. След първите 20 най-проспериращи страни, Финландия и Исландия са единствените държави, чийто икономически подиндекс се класира извън топ 30.

Норвегия, Швеция и Финландия имат икономически пропуски през последните години.

Китай е богата, а не просперираща

Сингапур е с най-силната икономика и се класира на 17-то място в цялостния Индекс на просперитет. Държавата-град се справя добре като цяло. Тя е в топ 15, освен в два подиндекса: лична свобода и социален капитал.

Китай е трета в икономическия индекс, но остава на ниски позиции в цялостното класиране: 52-ро място. На 100-но място е по сигурност и безопасност, а на 120-то по лична свобода.

„Индекса на просперитет е отговор на проблем“, казва програмният директор на изследването Нейтън Геймстър на откриващата церемония. „Богатството е важно, но по него не се определя цялата картина.“

Индонезия е с интересна история. През последните седем години, тя се е издигнала от 69-то място на 21-во, което я прави държавата, претърпяла най-бързо развитие.

Светът става все по-опасен

За пръв път изследването се е провело през 2009 г. Резултатите тази година показват, че светът е станал по-опасен от тогава до сега. Африка и Средният Изток са свидетели на голям спад в сигурността и безопасността.

Демократична Република Конго, Афганистан и Сирия са най-опасните места в света. Техните места в Индекса на просперитет са респективно 137-мо, 141-во и 136-то.

Съ1то място по индекса за безопасност и сигурност. Данните от изследването показват, че е единствената западна държава, в която са регистрирани високи нива на „политическо насилие“ (3-то ниво по скалата от 1 до 5), което е характерно за държави като Венецуела, Доминиканската Република и Ел Салвадор. Тя е със същите нива на политическо насилие като Саудитска Арабия.

Хонг Конг е класиран като най-безопасното място в света за трета поредна година.

10 – те най-проспериращи държави

1. Норвегия

2. Швейцария

3. Дания

4. Нова Зеландия

5. Швеция

6. Канада

7. Австралия

8. Холандия

9. Финландия

10. Ирландия

10-те най-непроспериращи държави

142. Централна Африканска Република – последна в класирането

141. Афганистан

140. Хаити

139. Чад

138. Бурунди

137. Демократична Република Конго

136. Сирия

135. Йемен

134. Судан

133. Ангола

Класиране по 8-те подиндекса

Икономика

На върха: Сингапур

На дъното: Либерия

Предприемачество и възможности

На върха: Швеция

На дъното: Централна Африканска Република

Правителство

На върха: Швейцария

На дъното: Афганистан

Образование

На върха: Австралия

На дъното: Централна Африканска Република

Здравеопазване

На върха: САЩ

На дъното: Централна Африканска Република

Безопасност и сигурност

На върха: Хонг Конг

На дъното: Демократична Република Конго

Лична свобода

На върха: Канада

На дъното: Йемен

Социален капитал

На върха: Нова Зеландия

На дъното: Того