plate_14_of_22_for_the_macklin_bible_after_loutherbourg-_bowyer_bible-_mattathias_punishes_idolatry

В самото начало на месец август българския народ и църква отбелязват паметта на седемте братя Макавеи и тяхната майка Соломония. Те загиват в защита на своята вяра.

След смъртта на баща си Антиох ІІІ през 175г. пр. н. е. на сирийския престол застава неговия по-малък син Антиох ІV Епифан. За разлика от своя баща, който се отнасял толератно към подчинените народи-новия владетел променя своята политика спрямо тях.

Престоят му в Рим като пленник се отразява и на неговите възгрледи. Там той се запознава с гръко-римската религиозна философия. След като наследява трона от баща си – Антиох ІV въвежда елинската култура и религия в своите земи. За да реализира тези си свои намерения, той затваря или разрушава множество храмове на местното еврейско население.

Тези негови действия срещат съпротивата на еврейския народ , която бива жестоко потушена. Жертва на тези събития са и братята Макавеи и тяхната майка Соломония. Те произлизат от еврейския знатен род на Макавеите. Поради това сирийския цар ги принуждава да се откажат от своите религиозни вярвания и да приемат елинските традиции, като в замяна им подари живота, но те отказват. След като вижда, че доброволно няма да се откажат от своите традици и вяра – Антиох ІV заповядва да бъдат убити.

Няколко десетилетия по-късно, през 140г. пр. н. е. друг представител на този род на име Юда Макавей ще поведе евреите срещу армията на Антиох Епифан и ще освободи еврейския народ.

В миналото на този ден старите хора са извършвали гадания свързани с времето. Това те правели за да разберат какво ще е времето през следващите дванайсет месеца. Като винаги са почвали от септември и това не е случайно, тъй като на Симеоновден-1.09 започва църковната нова година.

Пак на същия ден се слага празнична трапеза в дома на тъста. Всички зетьове в едно семейство се събират като поднасят дарове на своя тъст и му целуват ръка. Домакините ги посрещат с вино и пресни питки. В някои райони на страната този празник се нарича и Зетьовден. След празничната гощавка най-възрастния зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави с цел да има по-голям приплод при домашните животни.

Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие.

Източник: nauka.bg