Georgi Kazakov Photography (7)

Дори да сте организирали няколко големи или малки събития в живота си, когато трябва да се подготвите за собствената сватба, мирогледът ви се променя, а понякога дори губи своя фокус. Потърсихме съвети от професионален фотограф на сватби Георги Казаков, който внася малко ред в емоционалния хаос на подготовката в няколко простички стъпки.

Месеците преди сватбата

Вижте се с “доставчиците”

Задължително е да се видите лично с всички хора, които ще работят по време на сватбения ден – фотограф, видеооператор, сватбен агент/организатор, декоратор, флорист, DJ, водещ, управител на ресторант и т.н. Говорете с всеки от тях, споделете им идеите си, излушайте съветите им и си запишете телефоните им. Отделете време и говорете в детайли с всички тях преди сватбата, за да не се налага да го правите по време на празненството.

Обиколете местата

Няколко дни преди сватбата е добре да минете през всички места (обредна зала, църква, ресторант и т.н.), за да проверите следните неща: колко време отнема придвижването от едното до другото, има ли къде да се паркира, има ли промени или ремонти на местата и как изглеждат те. Много често има ремонти и придвижването и паркирането на 140 гости с автомобили може да се окаже задача с много неизвестни.

Wedding-M_K-8251-1364x910

 

Изберете отговорник

Ако нямате сватбен агент и сами правите организацията – определете един отговорен човек (някой от семейството, може шафер или шаферка, но не и кумовете), който да е в течение на всичко случващо се и да може да взима решения на място. Нека той се занимава с всички дреболии през деня (логистични, организационни и дори финансови), а вие да се насладите на сватбата си.

Покана-график

Изключително удобно е, особено при гости от различни части на страната, да включите в поканата към тях и кратък график кога, къде и какво ще се случва. Точен час и точен адрес вършат чудеса.

Georgi Kazakov Photography (5)

Предвидете закъснения

Колкото и добре да е направен графикът за деня, той винаги се нарушава – подготовката на булката се забавя, младоженецът се забавя, задръствания, родителите закъсняват за ритуалната зала, фотосесията се проточва, гостите не могат да намерят къде да паркират и т.н. Това са нормални неща – няма как всичко да върви по часовник. Просто оставете малко повече време между основните места (ритуална зала, църква, фотосесия и ресторант) и нещата ще се наредят.

Забавления за децата

Ако на сватбата ви ще има повече гости с техните деца, добра идея е да помислите за забавления за последните. Например една малка маса в ресторанта, на която да могат да оцветяват картинки или да си играят с пластелин е доста добра идея. При повече хлапета – защо не и аниматор.

Наспете се

Или поне опитайте да се наспите вечерта преди сватбата.

Georgi Kazakov Photography (8)

В сватбения ден

Документи

Пригответе си две папки с документи – една за обредната зала и една за църквата и ги дайте на отговорника за съхранение. Също така се уверете, че личните ви карти и тези на кумовете са налични.

Ниски обувки и втора риза

Ниски обувки за булката – защото цяла вечер ще има танци. Втора риза за младоженеца – защото е лято, топло е и цяла вечер ще има танци. Тези две неща спокойно могат да седят в багажника на колата и никой да не разбере за тях.

Вода, нещо сладко захапване и кърпички

Задължително вземете със себе си минерална вода, нещо сладичко за хапване (но не шоколад, защото се топи и цапа), както и сухи и мокри кърпички за тези, които не гледат къде стъпват или обичат да се цапат.

Georgi Kazakov Photography (2)

Насладете се на момента

Поемете дълбоко дъх, усмихнете се и оставете всичко планирано да се случи, гостите да се забавляват, а вие се насладете на най-хубавия ден в живота си.

Няколко неща, които може би искате да избегнете

Краденето на булката

Много забавна българска традиция, която се изразява във физически усилия на костюмирани хора по изкачване на стълби, разбиване на врати, ориентация в тесни пространства и опити за събиране на 40 човека в апартамент 60 кв.м. Като добавим и това, че обикновено краденето се случва около обедно време, лятно обедно време, за 10 минути имаме куп хора, които са вир вода, още преди да е започнала сватбата. Как да се избегне: пуснете всички климатици в апартамента на 20 градуса или отворете всички прозорци, помолете по-голямата част от хората да не се качват до апартамента и махнете всичко ненужно от всички стаи (вази, саксии, тренажори, простори). Или просто пропуснете краденето на булката – снимал съм достатъчно такива сватби, за да кажа, че е повече от добра тактика.

svatba-snimki-georgi-kazakov-sofia-plovdiv-fotograg-96-1364x910

Закичването с бутониери

Също един от “горещите” и “тесни” сватбени моменти. Става дума за моментът, когато всички гости и роднини са се събрали в апартамента на булката (обикновено в спалнята или хола), булката е “взета” и тя следва да закичи роднините и гостите си с красиви бутониери в цветовете на сватбата. Обикновено това е жест към роднините и гостите, а и начин да се покаже, че са от въпросната сватба. Лошото обаче е, че това отново се случва на тесни, топли и препълнени с хора места, където отново на повечето хора е дискомфортно, а и се губят едни 15-20 минути в бодене с безопасни игли. Моят съвет е това да се избегне, като вместо това шаферките раздадат на гостите въпросните бутониери, които те сами да си сложат. Бързо, елегантно и всеки може да изпуши по една цигара на спокойствие.

Лелите с таблетите

Живеем в страхотни времена – технологиите са навсякъде около нас, телефоните ни имат камери с 20 мегапиксела, таблетите снимат FullHD, а полупрофесионалните (каквото и да значи това) фотоапарати и GoPro камери са по-евтини от всякога. Като фотограф изцяло разбирам желанието на всички роднини и приятели да запечатат и share-нат всеки сватбен миг, но, моля ви, обяснете им, че за тази цел през целия ден с вас има екип от професионалисти, които след това ще представят повече от страхотни кадри и видео. И вие ще искате тези страхотни кадри и видео именно от екипа, а не от братовчеда с Galaxy S6 или лелята с iPad-а и розовия калъф, които пречат на кадъра с първата целувка. Още повече в обредната зала и в църквата е по-добре на фон да има усмихнати хора, а не щракащи светкавици, развалящи атмосферата на събитието.

Georgi Kazakov Photography (6)

Минаване за поздравления и подаръци по масите в ресторанта

Вечер е, в ресторанта сме и купонът върви с пълна сила… До момента, в който DJ-ят обявява, че младото семейство ще мине през всяка маса за наздраве, а гостите ще могат да изкажат своите пожелания към тях. Музиката се намаля, светлините се засилват и следващия 1 час всеки си стои на мястото и чака своя ред, за да подари подарък. Да, това е израз на уважение към всеки гост, но не, не смятам, че е най-добрият вариант. Отнема твърде много време (за което се плаща на ресторант, DJ, фотограф и видеооператор), спъва много сериозно веселото изкарване и не е комфортно за гостите. Моите предложения са:

  • маса за подаръци, DJ-ят насочва гостите да оставят подаръците си там и цяла вечер всички се забавляват;
  • приемане на поздравления и подаръци на welcome drink – гостите си взимат по чаша шампанско в ръка, минават и подаряват подаръците си на двойката. Това обикновено се случва в градината на ресторанта и бонусът е, че може да се случва, докато все още гостите се събират;
  • приемане на поздравления и подаръци на входа на ресторанта – двойката посреща гостите на входа, приема подаръци, те се настаняват и цяла вечер всички се забавляват.

След сватбата

Починете си, отидете на меден месец и прекарайте време заедно. След това се свържете с “доставчиците”, за да им благодарите за страхотното изкарване.

Georgi Kazakov PhotographyГеорги Казаков е професионален фотограф, който оставя корпоративната кариера и предпочита да заснеме точния момент и да потърси всички гледни точки на вашата сватба или друго събитие. Ако искате снимките да разказват историята ви всеки път, когато разгръщате албума, ви препоръчваме именно неговия обектив. Може да откриете Георги тук и тук.