Преди да изобрети аероплана (IX, 3), Клеман Адер (1841-1925) е бил най-добрият специалист в областта на телефонната техника във Франция. За усъвършенстването и рекламирането на телефони е изработен „теат-рофонът“, за да предава концерти на живо. Системата включвала два комплекта микрофони, един от лявата и един от дясната част на сцената. Телефонни кабели, свързващи всеки комплект поотделно със слушалки, които се поставяли на главата, позволявали на слушатели, които не са в залата, да слушат. През 1881 г. Адер демонстрирал новата система пред публика: посетители на електротехническа изложба имали възможност със слушалките да слушат изпълнения в Парижката опера.

Звукозаписи
Грамофонът на Томас А. Едисон бил първото устройство за записване на звук, който по-късно да бъде възпроизвеждан. Той бил проектиран през 1876 г. от Едисон (1847-1931) в лабораторията му в Мелно Парк, североизточната част на САЩ. През 1877 г. Джон Креузи е произвел действащия му прототип за Едисон. Барабан с нарези, обвит в дебел станиол, се върти със строго определена скорост, докато записваща глава, задействана от мембрана, вибрираща от звука, оставя отпечатъци върху станиола.

Stereo Systems and Phonograms

Грамофонни плочи
Първите грамофонни плочи са направени скоро след това във формата на отливки, снети от фолиото.

Дългосвирещи плочи
През 1944 г. на едно тържество д-р Петер Голдмарк бил ядосан от прекъсването на музиката. Следващите четири години унгарският изобретател и неговият американски работодател „Колумбия Броудкастинг Систем“ (Си Би Ес) работили за премахването на такива неудачи, създавайки дългосвирещи плочи. Те били изобретени от нечуплив винилит, така че най-сетне всяка страна можела да свири по 23 минути за 33 1/3 оборота. Производството на дългосвирещи плочи започнало в Ню Йорк през юни 1948 година.

Компактдиск
Първият компактдиск бил съвместен проект на японската компания „Сони“ и датската компания „Филипс“. Технологията била развита през 1978 година, но първото търговско производство на музикални записи на компактдискове и музикална техника за тях било в Япония през 1982 година. Новата система почти изместила плочите, но не и касетите за касетофон.