sophisticated skeletonsИзображение на Namacalathus hermanastes, Източник: J. Sibbick

След изследването на фосили на дребно морско същество, открити под Намибия, се предполага, че първите животни, развили сложен скелет, са съществували преди 550 милиона години.

Откритието е първото, което споменава най-ранните сложни животни на Земята. Това може да има връзка и с много от днешните животински видове, живели милиони години по-рано, отколкото ни е било известно преди.

Доказателствата до сега са сочили, че най-старият сложен скелет (на примитивни същества – гъби и корали), е съществувал през периода Камбрий, започнал преди 541 млн. години. Дълго време учените са предполагали, че сложният скелет е съществувал и преди този период, но са нямали доказателства.

Данните от биологичното родословно дърво предполагат, че сложните животни (известни като билатерали), са се развили по-рано от времето на Камбрийския период.  Откритието допуска, че билатералите може да са живели преди около 550 млн. години през периода Едиакарий.

Изследването предполага, че сложните животни са съществували много преди Камбрийския взрив, през който са се появили повечето представители на животинските видове.

Група учени е изследвала фосили на изчезналото морско животно Namacalathus hermanastes. То е било широкоразпространено през Едикаранския период. Фосилите са много добре запазени и разкриват, че индивидите са имали твърд скелет, направен от калциев карбонат – твърд материал, от който са изградени черупките на морските животни. Сложните скелетни структури са подобни на тези на животните, които живеят на дъното на океана.

Изследването, публикувано в  Proceedings of the Royal Society B, е финансирано от Изследователския съвет на естествената среда (NERC), и си сътрудничи с Московския държавен университет.

Професор Рейчъл Ууд от Единбургския университет за геонаука, водещ автор на проучването, казва: „Този фосил е познат от много време и се смяташе, че е на примитивно животно като корал или гъба. Проучването предполага, че то всъщност е било по-развито. Подозирахме, че тези сложни животни са съществували през периода Едикарий, и това проучване е нашето първо доказателство.“

Източник: http://www.sciencedaily.com/
Автор: Наталия Стоева