малки комарчета

Топлото време е именно онзи момент, в който най-много време отделяме на палатки, катерене, каране на колело, плаване с лодка, разходки в гората, събиране на горски плодове, игра на бадминтон и много други ни среща с дразненители. И не, тук не говорим за изкълчен глезен или за някой не съвсем приятен съсед в къмпинга. Става дума за летните насекоми – летящи и нелетящи, хапещи, а също и нехапещи видове. Защото, съгласете се, малко ято от мушици, инфектирано ухапване от зла муха или заразни кърлежи са напълно способни да развалят прекрасния ден, прекаран навън и да ни оставят куп неприятни спомени.

Въпреки че, много повече от летните насекоми могат да бъдат класифицирани като досадни, предлагаме ви нашата класация на шестте най-дразнещите от тях:


комарКомари

Дразнещ фактор: 8
Любими места: Привидно навсякъде, но най-вече във високите треви, застоялата вода и блатните площи.
Най-досадни: Когато се опитваш да дремнеш на спокойствие на хамака в задния двор.
Възможни преносители на: Малария, жълта треска, тропическа треска, западно нилски вирус и други.
Отблъскващи хранителни навици: Преди да се нахвърлят на вкусно „кърваво ястие”, предоставено от нищонеподозиращ домакин, женските комари инжектират слюнка в източника. Слюнката действа като антикоагулант, а без нея хоботът на женската ще се запуши със съсирена кръв.


TrombiculidaeChiggers
(Trombiculidae)

Дразнещ фактор: 7
Любими места: Влажни и сенчести гористи области.
Най-досадни: Когато се радваш на страхотна разходка в гората
Възможни преносители на: Японска речна треска, тромбикулоза (ужасен сърбеж и подуване).
Отблъскващи хранителни навици: Не пият кръв, не хапят, не ровят в човешката кожа, а я ядат. След като се закачат за гостоприемника, правят малка дупка, наречена силостом, която им позволява да си хапват от вътрешните слоеве кожа. Всичко това се случва, след като червеникавият братовчед на кърлежа (показан на снимката, уголемен 1500 пъти) инжектира ензим в кожата, който подпомага храносмилянето му и разпада клетките ѝ. Страхотно, нали?

мушички

Мушички

Дразнещ фактор: 8
Любими места: Около морето и други водни басейни (и хора).
Най-досадни: Когато си на палатка на красив, безлюден плаж с някой специален човек.
Възможни преносители на:Лайшманиоза, Филариоза.
Отблъскващи хранителни навици: Подобно на комарите, кръвожадните женски мушички (по-малки от 2 мм) плюят в раната на гостоприемника преди да започнат да смучат, за да си подсигурят успешно кръвопиене.


кърлежКърлежи

Дразнещ фактор: 9
Любими места: Треви, храсти и вашият вкусен епидермис.
Най-досадни: Когато сте се разположили на моравата, печете се и четете хубава книга.
Възможни преносители на:Лаймска болест, Колорадска кърлежова треска, typhus recurrens и други.
Противни хранителни навици: Малките кърлежи могат да бъдат заразени с патогени от майка си още докато са в яйчниците й. Това означава, че мъничетата могат да са носители на смъртоносна болест, даже преди да се закачат и да смучат кръв от първия си несклонен домакин. С две думи – Благодаря, мамо!


малки комарчетаМалки комарчета

Дразнещ фактор: 6
Любими места:  Влажни места около къщата ви, растения, купчини тор
Най-досадни: Когато се възползваш от малко по-хладно прогноза, за да прекараш време в градината
Възможни преносители на: Подобно на близките си роднини мушичките, почти невидимо семейство на комарчетата може да бъде разпространител на заразни и често опасни болести.
Отблъскващи хранителни навици: Голяма обща заблуда е, че всички комарчета, които могат да хапят са кръвожадни. В зависимост от типа си някои комарче предпочитат гниещ плод, дърво или гъба, но съществуват и очни комарчета, вид малки мушички, които се хранят със секрета на очите и други телесни течности като гной, себум и кръв от хора и други животни.


зли мухиЗли мухи

Дразнещ фактор: 7
Любими места: Потоци, реки и други водни басейни
Най-досадни: Най-накрая ви е останало време да изкарате лодката и се опитвате да се порадвате на спокоен ден на езерото.
Възможни преносители на: Речна слепота, мансонелоза, тежко подуване и сърбеж в областта на ухапването, алергична реакция, която включва главоболие, гадене и подуване на лимфните възли.
Отблъскващи хранителни навици: Извънредно отровните кръвожадни мухи обичат да нападат и да се хранят, като с подобните си на острие устни разкъсват кожата от областта на главата ни – около ушите, очите и скалпа. Защо? Защото ги привлича въглеродният диоксид в дъха ни. Подобно на комарите, най-вече женската се занимава с хапенето, но за разлика от тях злите мухи хапят само през деня.