happiness

Проучване сочи, че сексът и алкохолът ни правят по-щастливи от децата и религията.

Автор: Виктория Симеонова

Кое ни прави по-щастливи?

Парите може и да не могат да ни направят щастливи, но сексът и алкохолът със сигурност могат – според ново проучване.

Скорошно проучване на Университета в Кантербъри, Нова Зеландия, откри, че партитата и сексът са високо оценени в „скалата на удоволствията”, докато благотворителността, религията и отглеждането на деца са на по-задните позиции в топ пет на любимите ни занимания.

Проучването, водено от Карстен Грим, включваше анализиране на текстовите съобщения на участниците, за да бъдат оформени така наречените „карти на удоволствието”.

Участниците оцениха популярни занимания в три категории: удоволствие, значение и ангажименти.

Сексът, не изненадващо, стана номер едно и в трите категории, докато партитата бяха оценени високо в скалата на удоволствията, но ниско в скалата, отчитаща значението на дейностите. До известна степен изненадващо, използването на Facebook бе оценено почти толкова ниско, колкото домакинската работа и чувството за отпадналост.

Грим обясни резултатите от проучването така:

„Тези, които смятат, че са щастливи и по трите параграфа, не просто оценят удовлетворението си от живота високо, но също имат по-големи очаквания за удоволствие, значение, ангажимент и щастие в ежедневието си. Това означава, че са способността на човек да бъде щастлив по различни начини може като цяло да ни обогати и да ни накара да се чувстваме по-добре”.

Спецификите на проучването – включително как са подбрани заниманията и демографските данни на включилите се в проучването остават неясни, затова резултатите не обещават да са напълно коректни.

Би било интересно да се проведе същото проучване в по-малки групи с хора, разпределени по възраст. Така ще има по-ясна картина за това какво прави както младите, така и по-възрастните щастливи.

Източник: http://elitedaily.com/