tutankamonРеставраторите от Кайро извадиха на показ работата си по известната златна погребална маска на цар Тутанкамон в музея във вторник, повече от година след  като брадата беше отчупена  и набързо залепена с епиксидна смола.

Германо-египетският екип от експерти показа маската в лабораторията на Египетския музей, детайлизирайки с планове как епоксидната смола ще бъде остъргана и брадата ще бъде внимателно отстранена, преди да бъде възстановена чрез метод, който се определя от съвместна научна комисия.

Крисчън Екман – главен  специалист по реставриране, съобщава, че работата ще отнеме месец или два, в зависимост от необходимото време за премахване на частта, която ще бъде закрепена след проучване по какъв начин е била изработена маската и как точно са били съединени с брадата.

„Все още имаме някои неясноти. Нямаме идея колко надълбоко е проникнало лепилото, и затова не знаем колко време ще отнеме премахването на брадата“, каза той в кулоарите на пресконференцията с министъра на антиките Махду ел-Дамати и Тарек Тауфик, генерален директор на все още изграждащия се Голям египетски музей в близост до пирамидите.

„Опитваме се да работим изцяло с механични средства… Използваме дървени пръчки, които вършат добра работа за момента, след това имаме друга стратегия, с която можем постепенно да загреем лепилото“ пояснява той.  „За жалост епоксидната смола не е разтворима.“

Служители на музея отчупили брадата по време на тяхната работа за осветяване на маската през август 2014г., след което била залепена набързо с епоксидна смола. Когато през януари грешката била разкрита, министърът на антиките бързо организирал пресконференция, на която Екман дава гаранции, че той и египетския екип могат да поправят щетите от епоксидната смола, така че да се избегне трайно увреждане.

3300- годишната фараонска маска бе открита в гробницата на Тутанкамон наред с други артефакти от британските археолози през 1922г., предизвиквайки световен интерес към археологията и Древен Египет.

Вероятно това е най-известният артефакт в музея, един от главните туристически обекти на Кайро, построен през 1902г., приютяващ древноегипетски артефакти и мумии.

Екман съобщава,  че по време на реставрацията експертите провеждат детайлно проучване върху технологията на произвеждане на древните маски, което не е правено до този момент.

„Използваме този шанс, за да придобием ценна информация относно  изработката“, добавя той.

Източник: www.seattletimes.com
Автор: Браян Роан
Преводач: Магдалена Джунова