Американски учени се доближават до момента, в който ще съумеят да създадат съвсем ново възобновяемо гориво

renewable fuelУчените са с една стъпка по-близо до създаването на възобновяемо гориво, близко до петрола, в чийто състав са включени някои бактерии, въглеродният диоксид и слънчевата светлина.

Джанис Фриас, докторант по инженерна химия в Университета в Минесота открила как да използват протеини, за да превърне мастни киселини, произведени от бактерии, в кетони, които могат да бъдат преобразувани така, че да се създаде въглеводородно гориво. Адитя Бхан и Лани Шмид са включени в нейния екип.

Професорът по биохимия Лари Уакет споделя: „Въглеродният диоксид е основният парников газ, водещ до глобалното изменение на климата, така че да се маха от атмосферата по някакъв начин е добро за околната среда. Това е също така и безплатно. И скоро ще можем да използваме една и съща инфраструктура за обработката и транспорта както на изкопаемите горива, така – и на този нов вид гориво, произведено от въглеводород.“

Изследователите използват Synechococcus – бактерия, която определя съдържанието на въглеродния диоксид в слънчевата светлина и го преобразува на захари, които след това се дават на Shewanella – друга бактерия, която произвежда въглеводороди, които след това се превръщат в парникови газове.

Въглеводородите (изработени от въглерод и водород) са основният компонент на изкопаемите горива. За производството на изкопаемите горива на Земята са й необходими стотици милиони години, а човечеството ще съумее да изчерпа запаса от тях само след около 50 години.
Учените са финансирани от американското Министерство на енергетиката по програма за финансиране на перспективни научни изследвания.

Неделин Бояджиев

По материали от:
http://www.futurity.org/