Planet covered with diamonds

“Блести, блести”*: Астрономи разкриват планета, покрита с диаманти, която е два пъти колкото Земята

“55 Канкри Е“ може да се види с невъоръжено око от Земята

Смята се, че повърхността на планетата е покрита с диаманти и графит

 Планета, която наистина блести като диамант в небесата е открита наскоро. Смята се, че под и на повърхността си планетата е пълна със скъпоценни камъни.

Планетата, наречена „55 Канкри Е“ „55 Cancrie E“има радиус, два пъти по-голям от размера на земята и осем пъти по-голяма маса, т.е. тя тежи осем пъти повече. Докато повърхността на Земята е покрита с вода и гранит, за новата планета се смята, че повърхността й е покрита с диаманти и графит.

Ново изследване показва, че поне една трета от масата на планетата- еквивалента на три Земи-може да бъде от диаманти.

Това е първия път в който астрономи индетифицират възможна диамантена планета около слънцеподобна звезда и проучват химическия й състав.

„Това е първия ни бегъл поглед върху каменист свят с фундаментално различна химия от Земята,“ казва главния изследовател Нику Мадхусудханhttp://www.astro.princeton.edu/~nmadhu/Nikku_Madhusudhan/Home.html . „Повърхността на тази планета вероятно е покрита с графит и диаманти, отколкото с вода и гранит.“

Диамантената планета обикаля с хипер скорост-годината й трае само 18 часа, в сравнение със земната която трае 365 дни. Но с палещата температура от около 3,900 градуса по Фаренхайт, изследователите казват, че на нея няма как да живее дълго.

Планетата е една от петте които обикалят около слънцеподобна звезда, „55 Канкри“, която се намира на 40 светлинни години от Земята и все още може да се види с невъоръжено око в съзвездието Рак.

Върху планетата е установено наблюдение миналата година, което позволява на астрономите да измерят радиуса й за първи път. Тази нова информация, комбинирана с най-скорошните изчисления на масата й, позволила на Нику Мадхусудхан и колегите му да определят химичния й състав. Изследването навежда на мисълта, че на планетата няма никаква вода и изглежда е образувана главно от  въглерод (както и графит и диаманти), желязо, силиконов карбид и може би малко силикати.

„За разлика от тази планета, земната вътрешност е богата на кислород, но страшно бедна на въглерод- по малко от 1 на 1000,“ казва съавтора на изследването и геофизик от Йейл Канани Лий.

Намирането на богата на въглерод супер- Земя означава, че вече няма да се смята, че далечните планети имат еднакъв състав със Земята.

Дейвид Спъргел, професор по астрономия и ръководител на астрофизичните изследвания в Принстън, казва: „Тази богата на диаманти супер-Земя най-вероятно е пример за богатия набор от открития които ни чакат след като сме започнали да изследваме планетите намиращи се около близки звезди.“

Съобщението за откритията е било прието за публикация във списанието „Астрофизически репортажи“ Astrophysical Journal Letters – http://iopscience.iop.org/2041-8205  .

Наистина блестяща планета – в духа на най-красивите космически разкази от двадесети век!

*“Блести, блести малка звездичке“/“Twinkle, twinkle, little star“/ – популярна английска детска песничка за Космоса

По материали от: www.dailymail.co.uk