blazar

Най-яркият пламък от „блазар” от далечна галактика уловен от Ферми – телескоп на НАСА за гама лъчи.

Галактика, намираща се на милиарди светлинни години от нас, привлече вниманието на Ферми – телескоп на НАСА за гама лъчи, както и астрономите по цял свят. Благодарение на поредица от проблясъци започнала на 15 септември, галактиката сега е най-яркият източник на гама лъчение на небето – повече от десет пъти по-ярък,отколкото бе през лятото.
Астрономите идентифицират обекта като 3C 454.3, активна галактика намираща се на 7.2 милиарда светлинни години от нас в съзвездието Пегас. Но дори и сред активните галактики тя е нещо необикновено.
„Ние гледаме право в цевта изхвърляща струя от частици и захранвана от свръх масивната черна дупка в тази галактика” казва Джино Тости от Националния институт по ядрена физика в Перуджа, Италия. „Някой промени в тази струя, не знаем точно какви, най-вероятно са причина за проблясъците”
Блазарите, както много други активни галактики, излъчват противоположно насочени струи от частици, които се движат със скорост близка да скоростта на светлината, когато вещество пада към свръх масивните черни дупки в центъра на галактиките. Това, което прави блазара толкова ярък е посоката на неговото гама лъчение – една от струите е насочена точно към нас.
През по-голяма част от времето най-яркият постоянен източник на гама лъчи е пулсарът в съзвездие Корабни платна, който е само ма около 1 000 светлинни години от нас и на практика ни е съсед.
„3С 454.3 е милион пъти по-далеч, но въпреки това настоящите проблясъци го правят 2 пъти по-ярък от този в Корабни платна” каза Лиз Есканде от Центъра за ядрени изследвания в Градинян, близо до Бордо, Франция. „Това представлява невероятно излъчване на енергия, такова каквото източникът не може да поддържа дълго време.”
Според Масимо Вилата от Обсерваторията в Торино, Италия, 3С 454.3 излъчва и вълни в радиодиапазона и във видимия диапазон, макар и по-слабо. „В обхвата на червената светлина блазарът стана по-ярък повече от два и половина пъти и е с магнитуд 13.7, много е ярък и в диапазона на високите радио честоти.”
Екипът от Ферми съветва астрономите да наблюдават събитието в колкото се може по-широк обхват от честоти. „Това е най-добрият начин да се разбере какво става вътре в струята” казва Тости.

По материали от НАСА/Център за космически полети Годар.
Превел: Тихомир Георгиев
От ScienceDaily
Източник: nauka.bg