light coming out of the black hole

Не е нужно да разбирате много от наука, за да знаете, че черните дупки обикновено „всмукват“ доближилите я космически обекти, но не ги връщат обратно в пространството. Но НАСА забеляза нещо наистина странно около свръх масивната черна дупка Маркариян 335.

Два от космическите телескопи на НАСА, включително The Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), като по чудо е заснел как короната на една масивна черна дупка сякаш се „изстрелва“ далеч от нея. Тогава се отделил и огромен импулс от рентгенова енергия. Какво точно се е случило? Това се опитват да разберат учените сега.

За първи път имаме възможността да наблюдаваме как черна дупка може да генерира енергия, казва Дан Уилкинс от Университетът Сайнт Мери. Според него заснетите изображения ще са от голяма полза при изучаването на свръх масивните черни дупки и техните възможности да влияят на Вселената.

Изследователката Фиона Харисън, анализираща заснетите от NuSTAR обекти, отбелязва, че природата на енергийния източник е мистериозна, но добавя, че възможността да бъде записано това събитие дава нови данни за размера и структурата на черните дупки и внася яснота по въпроса за тяхното функциониране. За щастие тази черна дупка е на 324 милиона светлинни години.
Така че, независимо от странните процеси, които се извършват от нея, те не би трябвало да окажат влияние върху нашата вселена.

Източник: http://www.blastr.com/

Автор: Михаела Огнянова
Източник: nauka.bg