Автор: Габриела Панчева

M_Hitachi

Моника Коперска: Напишете писмо върху стъкло

 Как да складираме информация, така че да оцелее и да бъде използвана в бъдещето?

В природата нищо не е вечно, сподели полската химичка Моника Коперска в рамките на Софийския фестивал на науката. С времето материалите се разграждат – металът корозира, пластмасата остава за дълго време в природата, но във формата на малки частици, така че не може да се използва за съхранение на информация, хартията, в зависимост от какво е направена, памук или дървесина, и как се съхранява, има различна продължителност на живота, която все пак не надхвърля няколко стотин години.

Стъклото е един от най-издръжливите материали икомпанията Hitachi създава устройство за запаметяване на информация, което ако не завинаги, то ще оцелее поне няколко стотин милиона години. Направено е от кварцово стъкло, в което е въведен бинарен код, и информацията може да бъде разчетена с микроскоп.

Друго устройство, за което производителите твърдят, че би оцеляло повече от 1000 години, е M-disc. Един от слоевете на диска е изграден от вещество, подобно на камък, което с течение на времето не деградира.

Основната функция на молекулата на ДНК е дълготрайното съхранение на информация. През 2012 година учени „отпечатват“ милиони книжни копия върху ДНК с размер на нокът. Няма материал, който да побира повече информация от ДНК.

M-disc

Знаейки това, Вие какъв материал бихте използвали, ако искате да изпратите писмо на някого в бъдещето?