Вавилонската кула и кулата от книги в Буенос Айрес

Една от древните легенди за разказва как хората от град Вавилон се опитали да построят кула, достатъчно висока, за да достигне до Бог. Той обаче се разгневил и за да ги накаже направил така, че да не се разбират помежду си, създавайки различните езици. Оттогава хората се разпръснали по целия свят, не разбирали околните и не успели да изградят Вавилонската кула.

През 2011 година аржентинският артист Марта Минухин (Мarta Minujin) създава 28-метрова кула от книги в Буенос Айрес, пресъздавайки Вавилонското творение. Инсталацията е създадена по повод титулуването на града за „Световна столица на книгите за 2011г” от ЮНЕСКО.

Съвременната Вавилонска кула е създадена от 30 000 книги, дарени от доброволци, издатели,  библиотеки и над 50 посолства, а книгите, съставляващи инсталацията са различни по съдържание – от световни класически романи до речници и атласи, а сред тях се отличават забранени по време на диктаторския режим – творби на Фройд, Сартр, Фуко. Кулата е на седем етажа като на „приземния” основен етаж са разположени книгите от целия свят, на първия и втория етаж е американската литература, на трети и четвърти етаж книги от Европа, на петия етаж – от Африка, на шестия етаж – от Азия.

Кулминацията на събитието се случва при събарянето на постройката, когато са поканени много читатели, за да си вземат книги, които са били част от инсталацията. Онези издания, които не са били „приютени” от бъдещи читатели са станали част от т.нар. Вавилонска библиотека. Някои журналисти определиха творението на Минухин като „храм от книги”, а самият творец споделя, че целта му  бе да обедини различните народи и раси и да ни покаже, че пред изкуството и книгите, всички сме равни.

За 2014 г. световна столица на книгите ще бъде град Порт Харкот, Нигерия, а читателите с нетърпение очакват следващата изненадващият макар и временен книжен паметник, който неизменно ще се появи в града.

Снимки: Marcos Brindicci/Reuters

Кула от книги

Кула от книги

Кула от книги

Кула от книги

Кула от книги