2020 г. е много обещаваща за книжния пазар както в България, така и по света. За запалените читатели тя носи дълго чакани и желани заглавия, но и нови изненади и вълнуващи истории от любими автори. В тази статия сме събрали няколко нови залавия, които определено заслужават да влязат в списъка на всеки любител на книгите.

“Да мислиш като Аристотел“
Едит Хол

Преди броени седмици на българския пазар излезе книгата на британския учен и преподавател Едит Хол, с преводач Анелия Данилова, от издателство Кръг. Писателката се занимава с една от най-екзистенциалните теми в живота, която за пръв път бива изследвана субективно именно от философа Аристотел, а именно тази за щастието. Хол представя на достъпен език идеите на древногръцкия философ, които са напълно валидни и в днешни дни, като по този начин дава възможност на читателите да погледнат на темата от един по-различен ъгъл. Както гласи и подзаглавието на книгата, древната мъдрост може да промени живота ни, да ни накара да открием щастието, смисъла и удовлетворението, благодарение на Аристотеловата философия.

“The Biggest Bluff”
Мария Конникова

Мария Конникова е американска писателка от руски произход. Подобно на Едит Хол тя също се вълнува от психологически теми, като преди няколко години издава книга – наръчник как да мислим като Шерлок Холмс (“Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes“). Четивото бързо става бестселър на New York Times, а авторката започва да подготвя най-новото си заглавие, което очаква световна премиера през юни тази година. То носи заглавието The biggest bluff (Най-големият блъф) и отново засяга темите за психологията и личностното развитие и по-точно за това до каква степен имаме контрол върху живота си и каква е ролята на независещите от нас обстоятелства. Освен в книгата, тя разсъждава върху любопитната  тема и на известния форум TED Talks.

Явната препратка към играта на покер, която е видна още в заглавието на книгата, всъщност е в основата на самото й написване. Конникова се вдъхновява от Теорията на игрите и изследва паралела между една игра на карти, в която всеки изход зависи както от играча, така и от неизвестния елемент – неговият опонент и картите в ръката му, и живота. Във всяка своя книга Конникова базира заключенията си на задълбочени изследвания, като в случая на The biggest bluff писателката се научава да играе покер. Тя навлиза дълбоко в тънкостите на играта и дори печели турнир на известната мрежа PokerStars, а картите се превръщат в нейна втора кариера заедно с писането.

“Всичко е прецакано“
Марк Менсън

Марк Менсън също разглежда екзистенциални и психологически въпроси за живота, но в неговия неповторим безпардонен стил, който рязко се различава от класическите книги за самоусъвършенстване. Първата книга на американския писател „Тънкото изкуство да не ти пука“ стана тотален хит и бестселър на New York Times. Българският превод се появи през 2018г., а две години по-късно идва и своеобразното му продължение „Всичко е працакано“. В него Менсън разглежда феномена на нашето съвремение – човекът разполага с толкова много и живее все по-добре, но същевременно с това е все по-неудовлетворен. Чрез хумор, изключителна прямота и дори известна вулгарност, Марк излага тезата си за това по какъв начин да приемаме по-лесно т.нар. „криза на смисъла“ и да намерим златната среда. „Не се надявай на по-добро. Просто бъди по-добър.“

„Тялото. Наръчник за употреба“
Бил Брайсън

За да разнообразим психологическата тема, ще преминем към една чисто физическа и биологична. А именно новата книга на Бил Брайсън, която съвсем скоро се появи на български в превод на Анна Карабинска-Ганева, от издателство Сиела. Британският писател спечели голяма популярност с книгата си „Кратка история на почти всичко“, която спокойно може да бъде включена в задължителния списък за всеки четящ. По изключително увлекателен и достъпен начин авторът представя буквално историята на всичко – най-интересните ключови събития и открития в науката във всеки един аспект. В новата си книга той прави също толкова обстоен преглед върху човешкото тяло, историята на медицината и биологията и това как сме стигнали до съвременните възприятия, знания и разбирания за нашия организъм.

„Времеубежище“
Георги Господинов

Най-прясното заглавие, което ще ви препоръчаме, е на обичания български писател Георги Господинов. Верен на своя стил, Господинов отново преплита минало, настояще и бъдеще, носталгия и емоция в своя нов дългоочакван роман.

„За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом.“

Дали е успял да надмине себе си и дали  „Физика на тъгата“ ще отстъпи пред „Времеубежище“ в сърцата на читателите, преценете сами.