Светлозар Желев

На Аполония 2013 Свелозар Желев представи съвсем пресния брой на GRANTA: Революции, с който обобщихме лятото. През миналата година списанието намери нов дом в лицето на ИК Жанет 45 и Манол Пейков, а от самото създаване у нас, международното издание има силен редакторски състав в лицата на Георги Господинов, Алек Попов, Дарин Тенев, Йордан Ефтимов,Ангел Игов и Ани ИЛКОВ, а Светльо е главен редактор на всеки следващ брой изваждащо-от-комфортната-зона-четиво. Бъдещето, сексът, революциите – това са теми, които ни вълнуват всеки ден и на които екипът подбира тематични български и международни текстове. От своя страна редакторите на GRANTA на английски, испански или италиански подбират други текстове – за тях чужди, за нас – български и популяризират литературата ни в целия свят. GRANTA е мрежа, секта, дом и училище. Издание, което чакаме на пазара на всеки шест месеца и се вълнуваме да видим следващата корица. То е книга, сборник или наръчник за литературното ни дишане през идната половин година и истината е, че всяка държава, което издава литературно списание трябва да се гордее със себе си. А България бе четвъртата в списъка, започнала това списание. Изводите оставям на вас…

Какво е онова специфично усещане, което търсите в един текст, кандидат за GRANTA?

Усещането за сила, дълбочина, таланта за разказване, историята, стила, новото, смисъла, посланието, богатството на думите, емоциите, експесиите, способността да докосва, лекотата на писане, плътността. Само това.

За краткия си живот списанието смени две издателства. С какво „Жанет 45” ще бъде по-различно, за да успее да продължи живота на списанието?

Нито едно литературно списание не може да оцелее в света без подкрепа. В България ние сме благодарни на Нов Български университет за неговата финансова помощ. Жанет 45 има чудесен екип, и изключително амбициозен, емоционален и кипящ енергия издател като Манол Пейков, така че бъдещето на GRANTA е осигурено. От тук насетне идват читателите. Без тях нищо не може да бъде направено.

Търсите ли млади таланти в училищата? Имат ли интерес децата от гимназиалния курс за литературни изяви?

Ще търсим, нашите обяви са отворени и сме получавали текстове от деца между 13 и 18 години. Имат какво да поработят още, но усилията им заслужават адмирации. Отворени сме за всякакви контакти и предложения. Отдавна замисляме да направим представяния на GRANTA в големи училища в София и Пловдив и през пролетта ще ги осъществим. Надяваме са подкрепа от страна на инспекторатите и на ръководствата на гимназиите.

В България има много общини, които нямат стратегия за образование за 2014 г. Колко важно е това според Вас?

Ужасно важно и наказуемо глупаво е да нямат такава стратегия. Това е непростимо. За съжаление абдикацията на държавата до много голяма степен от образованието и напълно от културата е симптоматична за последни те години. Ужасяваща, убийствена и потресаващо недалновидна. Докато управляващите не разберат, че образованието и културата раждат просперитета и развитието на една нация, няма как да има промени на всякакво ниво.

За 2012 г. има два милиона души, които не са прочели нито една книга (2, 081,799 – по данни на НСИ, а 12% са с висше образование). Как и дали трябва да се достигне до тези хора? Важно ли е тази статистика да намалее?

Разбира се, че е важно. Това показва още веднъж абсолютното безхаберие от страна на държавата по отношение на стратегическите приоритети като образованието и четенето. Библиотеките са най-лесния начин да се осигури равен достъп до книгите на цялото население в една сравнително бедна държава като нашата, защото твърдо не съм съгласен, че е бедна. Такива ни правят управляващите. И трябва в библиотеките да постъпват новите книги, за да могат хората да четат.

Къде виждате GRANTA след 10 години?

Като издание излизащо 4 пъти в годината, от страниците на което са тръгнали десетки от най-популярните автори в България, които благодарение на GRANTA са станали известни и в целия свят. Преведени са на много езици и българската литература е заела полагащото й се място на световната литературна карта.

Какви цели си поставяте?

Най-добрите световни автори и най-добрите български в съчетание с млади, непознати имена, но талантливи и силни гласове, заедно на страниците на GRANTA.
И ги постигаме.

Кой възпита у Вас любовта към четенето?

Брат ми ме научи да чета, родителите ми дадоха възможност да го правя с прекрасната библиотека, която имаме вкъщи. И книгите, които ми отвориха толкова много вселени, пътешествия, красота и възможности.

Смятате ли, че съвременни български писатели трябва да влязат в образователната система и да се изучават в средното образование?

Задължително. Георги Марков, Виктор Пасков, Георги Рупчев и Константин Павлов, които вече не са между нас. От живите има страшно много, но за да не пропусна някой ще се въздържа от изписване. Трябва да бъде направено. Отново се връщаме на абдикацията на държавата в тази посока.

Възможно ли е в бъдеще, дялът на българските автори в списанието се увеличи за сметка на чуждестранните?

Нашите ангажименти са текстове в съотношение 60 към 40 %, в полза на преводните. Така е с всички издания на GRANTA в света. Все пак GRANTA е лицензно издание. За в бъдещето винаги е възможна тема за разговор. Надявам се да стане. Зависи от българските писатели и силата на техните текстове.

GRANTA България