Паулу Коелю

„Ако много силно желаете нещо цялата Вселена ще ви съдейства да го постигнете”

Чували сте това изречение хиляди пъти, дори да не сте отваряли кориците на най-известния роман на Паулу Коелю, преведен на над 80 езика и продададен в повече от 150 милиона копия в над 150 страни. „Алхимикът” е втората книга на Паулу Коелю, която пише 41 години след раждането си, 41 години опит, сълзи, битки и търсения, 41 години събрани в сюжет, обиколил света и спечелил 115 международни награди.

Малцина знаят, че Паулу Коелю има много тъмни мигове в дългия си, вече 77-годишен живот. От малък Паулу знае, че иска да стане писател, но консервативните му родители не вярват, че това е доходна професия. Вместо нея те предпочитат синът им да бъде инженер или поне адвокат, но личната легенда на бъдещият автор е друга. Той се обръща към алтернативния театър, а родителите му – към доктори. Така една прекрасна сутрин той се буди в палата на клиника за душевно болни, където е лекуван с много средства, включително и електрошок и прекарва общо три години. Три години, в които вместо да се откаже и да бъде квалифициран като душевно болен завинаги, той избира да бяга и да доказва на Вселената, че е роден с друга цел – някой ден той ще стане световно известен писател.

Паулу Коелю

Случва се именно така, само че няколко години по-късно. Към онзи момент, Паулу вече има три неуспешни брака, преживял е много разочарования от близките си, станал е част от революционно движение в Бразилия и е арестуван заради поезията си. Излизайки от затвора и срещайки отново стара своя приятелка, а понастоящем негова четвърта и дългогодишна съпруга – Кристина, Паулу й предлага да предприемат пътуване из Америка и Европа. Който търси намира и в стария континент Паулу среща своя духовен учител – Джей, който го убеждава да преминат пътя Сантяго де Компостела. След 800 км, извървяни пеша, бъдещият най-превеждан португалски автор най-после открива себе си и отключва въображението си, написвайки първата си книга – „Дневникът на един маг”. На следващата година в печатницата влиза романът, който ще донесе на Паулу Коелю сбъдването на неговата детска мечта – с „Алхимикът” той влиза в домовете на милиони хора и ги вдъхновява да преследват личната си легенда и да слушат сърцето си. 25 години по-късно романът остава едно от най-продаваните заглавия на пазара, а Паулу Коелю продължава да разказва своите истории.

Той пише през нощта и спи сутрин, той продължава да открива света, а голяма част от приходите, които носят книгите му дарява на социално слаби и подпомага превода и издаването на бразилски автори по цял свят. Той познава вкуса и последиците на наркотиците и не се срамува да говори за това. Той се обръща към черната магия и е може да предизвика дъжд. Независимо дали му вярвате или не, Паулу Коелю продължава да подкрепя милиони хора през страниците на своите романи и да им дава подкрепа точно тогава, когато те най-силно се нуждаят от нея. И независимо дали сте чели една или повече негови книги, вярвам, че и вие тайно се надявате някой ден да изживеете своята лична легенда. А думите на Паулу Коелю могат само да вдъхнат сили да го направите по-бързо…

Вижте още:
Видео за „Ръкописът намерен в Акра“ на Паулу Коелю
Рецензия на „Брида“ на Паулу Коелю