Диапозитиви

Холандският изобретател Корнелиус Дребел (1572-1634), който работел в Англия, изобретил средства, използвайки лещи и светлина, за да изработи първия прожекционен апарат за диапозитиви през 1630 г. Започнал е на шега, за да се показват хора, които не присъстват. Но през 1651 г. в Лувен италианският йезуит Мартин Мартини, който е работил в Китай, преподавал лекции, онагледени с диапозитиви.

Игрален филм

Премиерата на „Историята на бандата на Кели“ била в „Атенеум Хол“ в Мелбърн в коледната вечер на 1906 г. В тези времена, когато филмите не били повече от 10 минути, той продължил осемдесет. В него се разказвала историята на Нед Кели и неговата прочута банда. Филмът, заснет с бюджет от 450 лири, бил продуциран от Дан Бари и режисиран от Чарлс Тайт. Това не бил само първият пълнометражен игрален филм в света, но и първият от няколкото филмирани разказа за историята на Кели. Истинската броня на Кели била взета от Викторианския музей за снимките, които били направени в предградието на Мелбърн Хайделбърг.

Озвучени филми

Когато Томас Едисън патентовал игралните филми през 1887 г., му било разрешено да включи към тях синхронизиран звук в спецификацията, въпреки че е невероятно той да е имал разработен метод за това в онези времена. По-нататък експериментите довели до изоб-ретяването на „Едисъновия кинетофон“, система разработена през 1912-1913 г. Едновременно с мотовилката на филма прожектиращият пускал и ролков запис със звук. Записите били доста по-дълги от общоприетите по онова време ролки, за да не свърши звукът преди свършването на лентата. В САЩ прожектирането с тази система започнало веднага, но това доказало, че е трудно да се синхронизира филм със запис и системата не завоювала очаквания голям успех.

Пълнометражни озвучени филми

Системата Витафон, създадена в Америка от Едуард Крафт, била далеч по-успешна. Записите били направени на дискове, работещи на 33 1/3 оборота. Прожектирането с новата система започнало през 1926 г.

Филми със звукова пътечка

Американският игрален филм от 1926 г. „Дон Жуан“ бил първият пълнометражен филм със синхронизиран звук. Междувременно в университета в Илинойс през 1926 г. Джоузеф Тикосинър показвал демонстрационен филм със звук, записан на самия филм. Първият изцяло озвучен на този принцип игрален филм, представен пред широка публика, бил „Светлините на Ню Йорк“ с участието на Хелън Костело, излъчен в театър „Странд“ в Ню Йорк на 6.07.1928 г.

Голи тела на екрана

Германският режисьор Антон Местер бил първият филмов режисьор, представил абсолютно голи актьори и актриси на големия филмов екран. В действителност някои от сцените в неговите късометражни филми от 1902-1903 г. били малко повече от разголени.