slide1_0

Автор: Милена Петкова
мениджър Знание, Карол

Не, не е шега. На английски звучи така – knowledge pills. Но не са буквално таблетки, които можете да изпиете с чаша вода и да получите наготово знания. Почти толкова лесно е. Гледате едно кратко видео и научавате нещо веднага. Това е идеята на хапчетата знание. Кратко видео съобщение по тема, което ви дава синтезирано, кратка и ясна информация.

Ако е вътрешнофирмена комуникация – може да бъде кратко обучение за нова система, представяне на продукт или технология, указания, разяснения по казус…Всичко, което може да спести време, което отделяме за срещи, изчакване на колеги, говорене на празни приказки…

Една добра идея от Карол – колега разказва книгата, която е прочел. Не можем да прочетем всички книги, нали? Някои от нас опитват. Но винаги можем да научим нещо повече от книгите, които другите са прочели. Така както и сп. Българска наука споделя прочетеното със своите читатели.

Всъщност, в мрежата вече се продават такива хапчета онлайн. И има не малко страници, които разказват за Knowledge Pills Methodology (KPM). Нейн създател е Филипе Карера, който през 2003 г. разработва идеята. Проста, пестяща време и пари. Всъщност, ресурсът време е ключов днес. Както пише Сет Годин, Бил Гейтс притежава от него точно толкова, колкото и вие. И дори Уорън Бъфет не може да си купи повече от него.

И за да учим бързо и лесно, Карера предлага да използваме технологиите, които обичайно използваме, за да подобрим и ускорим получаването на знания.

Със сигурност вече се сещате за много такива клипчета, които сте гледали – някой ви показва как да използвате програма за видеообработка, какво може да прави конструкторът, който сте подарили на детето, как да си сглобите мебелите. Но не ви е хрумвало да ги наречете хапчета знание.

С помощта на тази технология екипът на Карера работи с много малки и средни компании в цяла Европа и публикуват всички резултати, наръчници и видео клипове на специален сайт, за да помогне на хората и организациите на континента и по света да използват KPM. С емоционалните си презентации е променил живота на много хора, отворени за новото.

Накратко – ученето е забавно и лесно. Ако отделите еднакво количество време да прочетете нещо напълно непознато и точно толкова, за да гледате филм по Discovery, в кой от двата случая мислите, че ще успеете да възпроизведете по-голяма част от новото знание? На следващия ден за прочетеното или за видяното ще ви е по-лесно да разкажете?

Още едно сериозно предимство на хапчетата знание е, че те винаги са под ръка. Можете да ги вземете сутрин преди да тръгнете на работа или вечер преди да заспите. Можете да си припомните съдържанието на снощното видео на работното място по всяко удобно за това време. Можете да го видите на телефона си, когато вие решите, защото точно в този момент искате да си припомните нещо или да научите това, да което вече две седмици не намирате време.

А най-доброто предимство всъщност е, да взимате и давате хапчета знания. Всеки ден. Защото, нали знаете – няма как да правите едно и също нещо по един и същи начин и да очаквате различен резултат. Променете нещо. Чуйте идея. Вижте идея. Вземете си нещо от опита на някого и го направете свое знание. Своя добра практика. Хапчетата знания имат един единствен страничен ефект – водят до пристрастяване и ще искате за знаете още и още.slide1_0

Самият професор Карера е Digital Marketing стратег, нетуъркинг коуч и тренер. Преподава Digital Marketing в Technical University of Lisbon, Networking at ISGB в The Portuguese School of Bank Management, Digital Marketing и Social Networking в IPAM (Portuguese Institute of Marketing Management), отново Social Networking в ISLA (Instituto Superior de Línguas e Administração). Често канен и в различни други университети най-вече на Стария континент. Автор е на няколко книги, все още не издавани на български език, но някои от тях са преведени на монголски и румънски.

Академичната му подготовка е от няколко университета в Мадрид. Председател е на Global Network Португалия и на Американското общество на обучение и развитие (ASTD).

Отличен е като „Най-забележителен тренер в Европа и света през 2008“ – European Conference of JCI (Turku, Finland) и World Congress of JCI (New Delhi, India). Същата година в наградите си добавя HR Leadership Award от Asian Pacific Congress (Mumbai, India).

Източник: nauka.bg