pompei

Гражданите на Помпей не са имали време да се задушат. Улики показват, че техният убиец не е вулканичната пепел.

Известни са позите на много от жителите на Помпей – седнали и скрили лице с ръцете си, пълзящи, коленичили майки, които прикриват децата си и така нататък. Учените ги използват, за да създадат нова версия за това как са измрели тези древни римляни.

До неотдавна се предполагаше, че повечето от жертвите са били задушени от вулканична пепел, прах и газ. Но едно скорошно изследване показва, че повечето жители са умрели незабавно от висока температура.

Вулканологът Джузепе Мастролоренцо и колегите му от италианския Национален институт по геофизика и вулканология анализирали слоевете вулканична пепел и скалите и направили компютърна симулация на изригването на Везувий през 79 г.

Те стигат до заключението, че вулканът, отстоящ на около шест мили (или десет километра) от Помпей, е произвел шест изригвания, едно след друго, при които изхвърлял вълни от горещи отровни газове и гореща пепел. Повечето от жителите са починали след четвъртото изригване. Учените предполагат, че четвърта вълна е била твърде слаба, за да увреди сградите.

Измервания на седиментите показват, че дебелината на слоя от вулканична пепел е само три сантиметра. Но по време на голямото изригване температурата на открито и закрито е нараснала до над 300 ° C, достатъчно, за да умрат хора и животни за части от секундата.  Специфично оцветяване и напукване на древните кости показва, че те са били изложени на висока температура.

Освен това, други изследвания на металните предмети показват, че са се разтопили при температура от около 250 ° C. А овъгляването на дървесината и храната също свидетелстват за високата температура.

И накрая – позите на мъртъвците… „Около три четвърти от известните жертви в Помпей са като замразени. Досега археолозите ги интерпретираха погрешно, смятайки, че хората са задържали дъха си или са се борили да вдишат въздух, но са били задушени от пепелта. Заради високата температура не е имало време жертвите да се задушат. Изкривените им пози не са в резултат на дълга агония, а от трупен спазъм, в резултат на топлинния шок. Горещината в Херкулан е била още по-висока и мозъците на много от жителите му буквално са се сварили. Това може да се случи и при избухване на атомна бомба.”, казват учените.

По материали от:
http://news.nationalgeographic.com/