Преди измислянето на селското стопанство  първобитните хора в много части на света са събирали семена на растения и са ги смилали на брашно. Не може да се разбере кога е започнало приготвянето на зърнени храни по този начин. С култивирането на зърнените култури те изведнъж от допълнението, което са били за първобитните хора, се превръщат в основен хранителен продукт на аграрните общества. Това за пръв път се постига с пшеницата и ечемика в Западна Азия, може би преди 10 000 години. Мястото вероятно е в областта между Средиземноморския бряг и Персия (Иран).

Cereal

Ечемик
Археолозите са открили ясни доказателства за култивирането на ечемика в Йерихон, Палестина, и в Али Кош, Южен Иран, датиращи още от 7000 г. пр. Хр. и вероятно 500 години по-рано.

Пшеница
Един от първите видове култивирана пшеница е открит и на двете места по същото време. В Али Кош през същия период е идентифициран друг стар вид пшеница. Археологическите разкопки в Чайоню, Южна Турция, също разкриват тези два вида пшеница. Логично е да се предположи, че култивацията на ечемика и пшеницата е започнала значително по-рано, може би дори 8000 г. пр. Хр., след като около 7000 г. пр. Хр. културите вече са разпространени в Иран, Палестина и Турция.

Ориз
Изследванията върху разпространението на дивия ориз и археологическите находки проследяват произхода на култивацията на ориза до една ограничена област. Култивацията трябва да е започнала през VII хилядолетие пр. Хр. в областта между Северен Тайланд и бреговете на Южен Китай. Най-ранните археологически находки от култивиран ориз са от бреговете на Южен Китай близо до Нинпо и датират около 5000 г. пр. Хр., от предкитайски времена.

riceПросо
Простото, първата най-важна култура в китайското земеделие, изглежда, е било култивирано в басейна на Жълтата река (в Северен Китай) в предкитайски времена, през VI хилядолетие пр. Хр. Най-ранните археологически находки са от Шенси и датират около 5000 г. пр. Хр. Култивирането на царевицата започва в Америка, а на соргото (прилично на просо растение, което служи за храна и фураж в Африка, Азия и някои части на Европа) – в Африка. И в двата случая в бъдеще археологията може да хвърли нова светлина върху тяхното датиране и родината им.

Зърнени храни с мляко
Зърнените храни за закуска се консумират по два начина – праисторически и съвременен. Праисторическият начин включва варене на зърната в мляко и вода и сервирането им като варива. Към тази група спадат всички видове овесени каши. Пухкавият ориз е първата зърнена храна, приготвяна по нов начин – оризът се залива с мляко непосредствено преди консумация. Така са го приготвяли в Южна Индия около 500 г. след Хр. Процесът на готвене е доста особен и включва хвърлянето на оризовите зърна в много горещ пясък. Понякога след приготвянето зърната се поръсват със захар. По това време овесената каша е позната в много страни. Никога няма да се разбере кога е измислена в праисторически времена.