1_10

Водорасли ни дават обещаваща възможност за борба с парниковите газове, съчетано с  производство на биогориво

Вид водорасли ни показва възможност за редуциране на замърсяванията от парниковите газове, като същевременно  произвеждат на биогориво, според ново изследване на Университета на Делауеър

Микроскопичното водорасло Heterosigma akashiwo  бързо се развива в газова смес, която съдържа същите нива на въглероден диоксид и азотен оксид както емисиите изпускани от електроцентралите. „ Водораслите процъфтяват в газовата смес”, казва Катрин Койн, асоцииран преподавател по морски бионауки при Колежа по Земя, Океан и Околна среда към Университета в Делауеър. „Те растат два пъти по- бързо  и клетките им са много по-големи сравнени с тези, които не са расли в такава смес.”

В Университа Делауеър изследователя Катрин Койн отглежда водорасли в лабораторията на университетският Люис кампус. Това може да помогне за намаляване на парниковите емисии, излъчвани от електроцентралите , като същевременно да бъде използвано за получаване на биогориво.

Водораслите също така произвеждат голямо количество въглехидрати, които могат да бъдат преработени в биоетанол като биогориво. Откритието може да има широко индустриално приложение като икономичен финансов начин за намаляване емисиите от парниковите газове, съчетано с производство на биогориво.
Heterosigma akashiwo се среща навсякъде по света в природата. Койн, като експерт по цъфтежа на водораслите открива, че видовете имат специалното свойство да неутрализират азотния оксид – опасен за здравето на човека и околната среда газ.
Тази характеристика кара Койн и нейният екип да изследват дали водораслите могат да растат върху въглероден диоксид без да бъдат унищожени от високо съдържание на азотния оксид съдържащ се в газовите емисии на електроцентралите, както това се е случвало при опити на техни колеги с други видове водорасли. Близо година на лабораторни експерименти показва че Heterosigma akashiwo  не само толерира газовите емисии, но и процъфтява сред тях. Водораслите не се нуждаят от допълнителен азотен източник освен азотния оксид за да се развиват, което значително намалява разходите за отглеждането им с цел получаване на биогориво.
„Само това може да спести повече от 45% от необходимата енергия необходима за растежа на водораслите за биогориво”, казва Койн. Дотирани от Морската колежанска програма на Делауеър, Койн и нейният колега Дженифър Стюърт планират да продължат изследванията върху това как промяната на условията могат да увеличат растежа на Heterosigma akashiwo . Още повече, че те откриват сериозно увеличаване на нивото на въглехидрати, когато водораслите растат при наличието на парникови газове в сравнение с обикновен въздух. Те също виждат корелация между степента на осветление на водораслите и количеството на въглехидрати и липиди присъстващи в организмите. Изследователите разглеждат и възможноста за работа с компании за биогориво, за да могат да изяснят нивата на растежният процес и по- подробно да изследват Heterosigma akashiwo  като вид  за производство на биогориво.
Тази преспектива може да бъде подкрепена и в национален план от гледна точка на редуциране на нивата на парниковите газове, замърсяващи атмосферата, насока отбелязана в речта на Президента на САЩ Барак Обама, посветена на климатичните проблеми, която бе изнесена тази седмица.
„Нашият подход към въпроса не е просто да се получава биогориво, а възможността да се използва този вид водорасло като биологичен пречиствател на парникови газове, с което да се намали тяхното вредно влияние.”, Казва Койн.

Източник: nauka.bg
Автор: Димитра Лефтерова