„Писъци на Бейоглу” на Мурат Туджел

Истанбул е великолепно място – градът, в който можеш да останеш незабелязан независимо от произхода, външния вид и поведението си. Той е отворено за всички и не държи сметка никому, а неговото сърце е кварталът Бейоглу – исторически, шарен и пълен с материали за един начинаещ журналист.

Сборникът с разкази „Писъци на Бейоглу” е като изваден от архивите. Сякаш авторът Мурат Туджел, бивш преподавател, насочил се към по-различната професия – журналистика, е получил задание да разкаже на читателите какво и кой създават „Бейоглу”. Как изглежда мястото, където животът не забавя ритъм през деня и през нощта, където стария червен трамвай се плъзга по релсите на „Истиклял” и отнася със себе си по някой забързан пътник към просторния площад „Таксим”. Като истински журналист Мурат знае, че образа на града най-достоверно звучи през думите на неговите жители и избира най-смелите от тях – проститутките. Кварталът на свободата или мястото на порока, няма особено значение какво знаете за него преди да вземете в ръцете си този сборник. Пригответе се да чуете историите на 12 жени, заемали различни социални роли в Турция и родени в различни места на голямата си родина. Това, което ги свързва е мястото на срещата – Истанбулският квартал, където по една или друга причина всяка от тях ще скрие своята мъка и срам.

„Писъци на Бейоглу” на Мурат Туджел

Често се питаме – какво трябва да се случи в живота на една жена, за да я тласне към съдбата на проститутката. След тази книга се запитах –  какво трябва да се случи в живота на един мъж, за да продаде жена си, да я прогони и да я превърне в жрица, без име, минало и бъдеще.

Разказите на Мурат са 12 дъждовни капки, които удрят в стъклото на живота ви. Може би историите на Сузан, Сибел, Ойа, Лейля и Кадер ще докоснат сърцето ви, ще го накарат да замре за миг и да ще припомнят, че извън вашата уюта стая с диван и чаша димящ чай, само на 8 часа път се простира един друг свят, толкова близък и толкова далечен от вашия. А може би нищо подобно няма да се случи и 12-те капки ще се стекат по стъклото ви, без да оставят следа. Вие знаете най-добре страховете и грешките си, знаете за какво мечтаете и копнеете най-силно, но едно е сигурно – нито една жена не минава през живота ви напразно, всяка носи своя съвет, който е готова да сподели, стига да имате търпението да я изслушате. В тази книга жените са 12, а съветите… толкова, колкото решите да приемете.